Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski i-a propus vineri Moscovei să-l dea la schimb pe cineastul ucrainean Oleg Senţov, care se află într-o închisoare în Rusia, pentru jurnalistul ucraineano-rus Kiril Vâşinski, judecat pentru 'înaltă trădare' de Kiev, informează AFP şi Unian.
'Noi suntem pregătiţi să-l dăm la schimb pe Vâşinski pentru Senţov, de exemplu', a declarat şeful statului ucrainean, citat într-un comunicat al preşedinţiei de la Kiev, precizând că, în cazul unui astfel de acord, eliberarea ar trebui să fie 'simultană'.
Moscova nu a reacţionat deocamdată la această propunere.
Oleg Senţov a fost arestat în mai 2014 în Crimeea după ce a participat la proteste împotriva anexării acestei insule din sudul Ucrainei. Cazul său este cel mai cunoscut printre zecile de ucraineni reţinuţi în Rusia şi consideraţi drept 'prizonieri politici' de Kiev.
Condamnat la 20 de ani de închisoare pentru 'terorism' şi 'trafic de arme' în Rusia în urma unui proces catalogat drept 'stalinist' de către Amnesty International, acest regizor de 43 de ani se află într-o închisoare din Marele Nord rus. Ucraina, Occidentul şi numeroase celebrităţi internaţionale au solicitat de nenumărate ori punerea sa în libertate.
Kiril Vâşinski (52 de ani), fostul şef al filialei din Ucraina a agenţiei de presă ruse RIA Novosti, a fost arestat în mai 2018 la Kiev şi inculpat pentru 'înaltă trădare', un delict pasibil cu 15 ani de închisoare. Arestarea sa a fost denunţată virulent de către Moscova.
Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a apreciat joi că 'revenirea' lui Vâşinski în Rusia ar fi 'un excelent prim pas' spre restabilirea relaţiilor între cele două foste republici sovietice vecine, ale căror relaţii sunt tensionate de cinci ani.
Un tribunal din Kiev urmează să se reunească vineri seara pentru a examina posibila eliberare condiţionată a jurnalistului, care aşteaptă verdictul în cazul său.
Relaţiile între Ucraina şi Rusia s-au tensionat la maximum în urma mişcării proeuropene din Maidan (Piaţa Independenţei din Kiev) în 2014, care a dus la venirea prooccidentalilor la putere în Ucraina şi la destituirea fostului preşedinte prorus Viktor Ianukovici, care s-a refugiat la Moscova.
Venirea prooccidentalilor la putere la Kiev a fost urmată de anexarea Crimeii şi declanşarea unui conflict cu separatiştii proruşi în estul Ucrainei, un conflict ce a făcut aproape 13.000 de morţi în cinci ani.
Kievul şi Occidentul acuză Rusia de acordarea de sprijin militar rebelilor, fapt negat de Moscova în pofida evidenţelor.