Uniunea Europeană şi SUA vor crea grupuri de lucru în domeniile comercial, tehnologic şi ecologic, urmând să intensifice eforturile şi în sensul depăşirii pandemiei, a declarat marţi după-amiază Ursula von der Leyen, preşedintele Comisiei Europene, după întâlnirea cu preşedintele Joseph Biden.
Ursula von der Leyen a confirmat că Uniunea Europeană şi Statele Unite vor încheia litigiile privind subvenţiile acordate producătorilor de aeronave Airbus şi Boeing. "Întâlnirea a început printr-un succes în disputa privind fabricarea de aeronave. Astăzi, trecem de la litigii la cooperare. Punem capăt celei mai îndelungate dispute din istoria Organizaţiei Mondiale a Comerţului (OMC). Oferim rezultate", a afirmat Ursula von der Leyen, prin Twitter.
"Am decis să creăm un Consiliu UE-SUA privind Comerţul şi Tehnologia. Obiectivele sunt: extinderea comerţului şi investiţiilor, evitarea barierelor tehnice comerciale nejustificate, cooperarea în domenii cu potenţial ridicat pentru economiile noastre, în special în sfera digitală", a precizat preşedintele Comisiei Europene.
"De asemenea, am decis modalităţi de încheiere a pandemiei peste tot. Aceasta este o prioritate comună şi o responsabilitate comună. Pentru a ajunge acolo, am decis să înfiinţăm un Grup de reacţie pentru vaccinare UE-SUA. Intensificăm cooperarea pentru a contribui la vaccinare în lume într-un ritm mai rapid", a subliniat Ursula von der Leyen.
"Uniunea Europeană şi Statele Unite sunt parteneri naturali în problema modificărilor climatice. Trebuie să facem mai mult şi mai rapid. Angajamentul nostru comun: neutralitate climatică până în 2050. Intenţionăm să facem neutraliatea climatică obiectiv mondial înaintea Conferinţei climatice de la Glasgow (COP26). În acest scop, creăm un Grup de acţiune climatică la nivel înalt", a explicat Ursula von der Leyen.
"Au trecut şapte ani de când un preşedinte al SUA a venit la Bruxelles pentru o reuniune la masa Uniunii Europene. Lumea s-a schimbat semnificativ între timp. Astăzi, am deschis un nou capitol, promiţător, în istoria comună, printr-un parteneriat transatlantic reînnoit şi puternic", a concluzionat Ursula von der Leyen.
Charles Michel, preşedintele Consiliului European, şi Ursula von der Leyen, preşedintele Comisiei Europene, s-au întâlnit marţi, la Bruxelles, cu preşedintele SUA, Joseph Biden, pledând pentru intensificarea cooperării economice şi în materie de securitate la nivel euro-atlantic.
Joseph Biden a semnalat intenţia intensificării cooperării Statelor Unite în cadrul Alianţei Nord-Atlantice şi cu Uniunea Europeană. "Cred că avem o oportunitate extraordinară să cooperăm în cadrul Uniunii Europene şi NATO şi avem sentimente foarte plăcute în acest context. America a revenit, poate că nu ne retrăseserăm niciodată în totalitate, dar acum interesul Statelor Unite ale Americii este foarte mare de a avea o relaţie extraordinară cu NATO şi cu Uniunea Europeană", a afirmat Joseph Biden.