x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Victorie conservatoare fără majoritate în Marea Britanie

Victorie conservatoare fără majoritate în Marea Britanie

07 Mai 2010   •   00:00

Conservatorii britanici, conduşi de David Cameron, au câştigat alegerile legislative desfăşurate joi, dar nu au reuşit să obţină majoritatea absolută. Rezultatele sondajelor efectuate la ieşirea de la urne sunt, din acest punct de vedere, în conformitate cu aşteptările create de sondajele realziate pe parcursul campaniei electorale.

În acest moment, atât conservatorii, cât şi laburiştii premierului Gordon Brown se consideră învingători. Incertitudinea politică este sporită, în această situaţie fără precedent până acum, de dorinţa amebelor mari partide de a-i atrage pe liberal-democraţii conduşi de Nick Clegg, clasaţi pe locul al treilea însă dezamăgiţi de pierderea a două mandate fotolii parlamentare (în comparaţie cu cele deţinute în legislatura trecută).

O dată cu publicarea sondajului la încheierea scrutinului, laburiştii, plasaţi pe a doua poziţie, au evocat posibilitatea de a purta negocieri pentru formarea unei coaliţii cu liberal-democraţii, situaţi pe al treilea loc.

Conservatorii le-au contestat acest drept, prevăzut de instituţii, argumentând că votul popular le conferă legitimitatea de a guverna.

Potrivit BBC, Partidul conservator obţine 292 locuri în Camera Comunelor, mai puţin decât numărul necesar întrunirii majorităţii absolute de 326 de deputaţi din totalul de 650, care le-ar fi permis automat să formeze Guvernul, potrivit acestui sondaj difuzat concomitent de posturile BBC, Sky News şi ITV.

Laburiştii premierului Gordon Brown, care se află la putere de 13 ani, obţin 251 de locuri.

Această configuraţie a unui "Parlament suspendat" în care nici un partid nu deţine majoritatea absolută este foarte rară în Marea Britanie, sistemul electoral favorizând bipartismul. Ultimul caz similar datează din 1974.    

Din acest motiv, liderul conservatorilor David Cameron nu poate să devină imediat premier, situaţia urmând a se debloca după tratative dure între cele trei partide.

În lipsa unei Constituţii scrise, convenţiile prevăd ca premierul în exerciţiu să încerce să formeze în primă instanţă Guvernul, dacă nu decide că nu poate să facă acest lucru şi demisionează.

Brown urmează să apeleze la liberal-democraţi pentru a încerca să formeze o coaliţie cu aceştia. Laburiştii şi liberal-democraţii ar dispune împreună de mai multe locuri (316) decât conservatorii, potrivit sondajului.

Clegg a sugerat în timpul campaniei că ar putea accepta o coaliţie cu laburiştii, dar ar întâmpina dificultăţi în a colabora cu Gordon Brown.

Mai mulţi miniştri laburişti au lăsat să se înţeleagă că sunt pregătiţi să negocieze cu liberal-democraţii.

"Evident, vom fi pregătiţi să luăm acest lucru în considerare", a afirmat ministrul Comerţului şi al doilea oficial din ierarhia Guvernului, Peter Mandelson.

Negocierile s-ar axa pe reformarea sistemului electoral cerută de liberal-democraţi. Laburiştii sunt în favoarea acestei propuneri, dar nu şi conservatorii.

"Cred că avem multe lucruri în comun", a declarat în acest sens ministrul de Interne, Alan Johnson.

Dar conservatorii au contestat dreptul laburiştilor de a rămâne la putere. "Nu se pune problema ca laburiştii" să rămână la guvernare, a precizat purtătorul de cuvânt al conservatorilor pentru probleme legate de finanţe, George Osborne.
"Laburiştii şi-au pierdut legitimitatea de a guverna", a reiterat purtătorul de cuvânt al conservatorilor pentru muncă, Theresa May.

În cazul în care Brown nu va avea altă variantă decât cea de a demisiona, Cameron va fi în poziţia de a conduce Guvernul, ajungând la un acord cu liberal-democraţii sau cu alte partide mici precum Partidul unionist din Ulster (UUP), fie să formeze un Guvern minoritar.

În expectativă, cetăţenii britanici au primit cu foarte mult calm rezultatele.
Scrutinul a fost marcat de nereguli denunţate în principalele oraşe ale ţării. Comisia electorală a anunţat că va desfăşura o "anchetă amănunţită", întrucât sute de alegători nu au putut vota din cauza cozilor foarte lungi care s-au format.

O dată cu difuzarea sondajului, lira sterlină a scăzut faţă de euro şi dolar la bursa de la New York, reflectând temerile pieţelor faţă de un "Parlament suspendat".

×
Subiecte în articol: externe