x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Vizita lui Obama în Rusia... sau de ce Rusia nu este URSS

Vizita lui Obama în Rusia... sau de ce Rusia nu este URSS

07 Iul 2009   •   00:00

Este puţin probabil ca Obama să-i dăruiască lui Medvedev un automobil Lincoln Continental, cum i-a dăruit Nixon lui Brejnev, şi este la fel de puţin probabil ca Medvedev să-i dăruiască lui Obama o şalupă de mare viteză, după cum i-a oferit Brejnev lui Nixon. De asemenea, nu este de aşteptat ca Obama şi Medvedev să devină personaje ale unor bancuri populare. Cu toate acestea, actuala încercare de 'resetare' aminteşte oarecum de relaţiile dintre cel de-al 37-lea preşedinte american şi secretarul general sovietic din 1972, pe vremea când fusese semnat Tratatul Antibalistic.





Desigur, există şi diferenţe. În pofida asemănării dintre fotografiile care imortalizează plimbările lui Brejnev şi Nixon de la Camp David în 1973 sau din Crimeea în 1974 cu cele care-i prezintă pe Medvedev şi Obama plimbându-se în 2009 prin Gorki, între cei doi tineri lideri se simte o tensiune total inexistentă în relaţiile dintre predecesorii lor, consideră cotidianul rus Gazeta.

Fondul actualei vizite nu s-a dovedit unul foarte strălucit. Revista The Economist îl prezintă pe Obama cum urcă pe trapa avionului ca şi cum ar intra în gura larg deschisă a 'ursului rus'. Schimbul de 'amabilităţi' cu Putin a constituit încă o decoraţiune specifică pe scena vizitei, iar întrevederea cu premierul rus şi-a luat locul în pleiada de acţiuni protocolare: ţinerea unui discurs în mediu academic, întrevederea cu businessmenii şi cu organizaţiile civile, întâlnirea cu opoziţia rusă... Un adevărat muzeu al figurilor de ceară, comentează Gazeta.

Potrivit ziarului moscovit citat, se creează impresia că misiunea lui Obama nu este una doar de 'resetare'. O deplină resetare era posibilă doar între nişte adversari egali, cum erau în 1972 URSS şi SUA. Chiar şi atunci, Moscova primea cu plăcere ajutorul americanilor, de exemplu în acţiunile de exploatare a numeroaselor zăcăminte. Astăzi, partenerul-şef în acest dialog aparent egal al celor mai puternice state nucleare este, totuşi, SUA, subliniază Gazeta.

Desigur, lumea este multipolară, dar, într-un anume sens, este şi unipolară, după cum subliniază chiar liderii ruşi atunci când vor să indice locul de provenienţă al actualei crize economice. De aceea, se pare că Obama a venit la Moscova oarecum în acelaşi scop în care fusese şi la Cairo: să calmeze o societate lezată, orgolioasă, geloasă şi, în linii mari, periculoasă. La fel ca lumii arabe, Obama trebuie să-i spună lumii ruse: 'Liniştiţi-vă, noi vă respectăm, ţinem cont de opiniile voastre, sunteţi nişte tipi de treabă. Numai că, în numele lui Dumnezeu sau Allah după caz, nu puneţi mâna pe niciun buton'.

În acest sens, Rusia nu este, desigur, URSS, iar SUA din timpul lui Obama nu este un 'Nixonland'. De aceea, şi 'resetarea' ar putea ieşi una strâmbă, atenţionează în final Gazeta.

×
Subiecte în articol: externe obama