Două asociaţii profesionale de magistraţi au solicitat, joi, Consiliului Suprem al Magistraturii (CSM) să întreprindă demersuri pentru declasificarea şi publicarea a 19 anexe la raportul Inspecţiei Judiciare privind modalitatea de aplicare a protocolului de cooperare dintre Parchetul de pe lângă Înalta Curte şi SRI din 2009.
Este vorba de Asociaţia Magistraţilor din România (AMR) şi Uniunea Naţională a Judecătorilor din România (UNJR), care au adresat, joi, o scrisoare CSM prin care cer ca, în calitate de garant al independenţei justiţiei, "să întreprindă, de urgenţă, toate demersurile având că finalitate declasificarea şi publicarea celor 19 anexe la raportul Inspecţiei Judiciare privind modalitatea de aplicarea a protocolului de cooperare dintre PICCJ şi SRI din 2009".
Solicitarea acestor asociaţii profesionale vine după ce, în 30 mai, ca răspuns la cererea acestora de comunicare a raportului Inspecţiei Judiciare şi a anexelor, CSM a precizat că "documentele menţionate au formă clasificată cu grad de secretizare "strict secret" de la unităţile emitente (respectiv parchete, SRI)".
Cele două asociaţii arată că demersul lor este o continuare a eforturilor începute încă din 2015, prin care au scos la iveală nelegala interferenţă a serviciilor secrete în procedurile judiciare.
"Sunt deosebit de semnificative, în susţinerea solicitării noastre, aspectele asupra cărora Curtea Constituţională a statuat, prin Decizia nr. 26/16 ianuarie 2019", se arată în scrisoarea trimisă de asociaţii către CSM, în care sunt redate extrase relevante din decizia CCR.
Magistraţii au reamintit, printre altele, că "sintagma ?echipe operative comune (din art.3 lit.g) al protocolului denotă faptul că reprezentanţi ai unor organe ale statului puteau participa activ şi nemijlocit în cadrul urmăririi penale, fără că acestea să fi avut calitatea de organe de cercetare penală speciale" şi că "prin existenţa unei confuziuni între atribuţiile celor două organe s-a ajuns la intruziunea unui serviciu secret în modul de desfăşurare a urmăririi penale".
"Analiza obiectivă, completă şi profundă a concluziilor raportului Inspecţiei Judiciare nr. 3923/IJ/996/DIP/2018 nu poate fi realizată în lipsa cunoaşterii conţinutului anexelor la acest raport, iar emiterea unor concluzii trunchiate ar încălca grav imperativul garantării independenţei justiţiei şi, în consecinţă, interesul sistemului de justiţie, precum şi drepturile fundamentale ale cetăţenilor acestei ţări", se mai arată în finalul scrisorii semnate de AMR şi UNJR. AGERPRES