x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Justitie Camelia Bogdan dă statul român în judecată pentru o cauză care nu mai are obiect

Camelia Bogdan dă statul român în judecată pentru o cauză care nu mai are obiect

de Ion Alexandru    |    27 Feb 2019   •   11:33
Camelia Bogdan dă statul român în judecată pentru o cauză care nu mai are obiect

Presa apropiată sistemului anunţă că fosta judecătoare Camelia Bogdan, dată afară de două ori din magistratură, a făcut o sesizare la CEDO, plângându-se de încălcarea mai multor drepturi, în timpul procedurii de cercetare disciplinară, iar că acest dosar este judecat „cu prioritate” de către Curtea Europeană a Drepturilor Omului. Grupul de Investigaţii Politice demontează acest scenariu mediatic, devoalând faptul că fosta judecătoare nu se bucură de regim preferenţial, arătând că CEDO a modificat doar procedurile, din motive bugetare.

„Cazul Cameliei Bogdan nu e judecat «cu prioritate de CEDO». Plângerea Cameliei Bogdan împotriva deciziei CSM, confirmată de Înalta Curte, prin care s-a constatat că s-a aflat în incompatibilitate atunci când a participat în calitate de lector la cursurile finanţate de Ministerul Agriculturii şi organizate de o firmă privată, urmează procedura obişnuită”, arată Grupul de Investigaţii Politice.

„Camelia Bogdan nu se bucură de un regim preferenţial la CEDO. De curând, din raţiuni bugetare, CEDO a modificat procedura. Pentru fiecare caz, Curtea cere statului care este parte să spună dacă face înţelegere amiabila (statul are termen 4 săptămâni să dea un răspuns). Dacă România nu va dori o înţelegere amiabilă cu Camelia Bogdan, statul român are termen alte 6 săptămâni sa răspundă la întrebările referitoare la dosar. După aceste proceduri va începe judecarea propriu-zisă a plângerii făcute de Camelia Bogdan la CEDO”.

La începutul acestei săptămâni, o publicaţie on-line a arătat că CEDO a decis să judece cu prioritate plângerea fostei judecătoare, care acuză că i-au fost încălcate mai multe drepturi în cadrul procedurii disciplinare a Inspecţiei Judiciare şi a CSM, în urma cărora a fost exclusă, în 2017, prima dată din magistratură, pentru că a luat bani în cadrul unui seminar organizat de Ministerul Agriculturii, parte civilă în dosarul ICA, exact în timpul în care Bogdan trebuia să dea decizia finală în acest proces. Acţiunea în sine este lipsită de obiect, având în vedere că, ulterior, Camelia Bogdan a câştigat la ÎCCJ reprimirea în magistratură, alegându-se doar cu sancţiunea mutării disciplinare din Bucureşti, pentru o perioadă de şase luni. În prezent, însă, Camelia Bogdan este exclusă pentru a doua oară din magistratură, şi această hotărâre a CSM fiind atacată cu apel, procesul aflându-se pe rolul Înaltei Curţi.

Întrebări pentru Guvern

Revenind la acţiunea pe care fosta judecătoare a făcut-o la CEDO, Curtea a transmis Guvernului înştiinţarea că, până pe 29 martie, trebuie să decidă dacă doreşte soluţionarea acestei cauze pe cale amiabilă sau dacă vrea să se judece cu Camelia Bogdan. De asemenea, Executivul de la Bucureşti va trebui să răspundă unui set de patru întrebări, printre care dacă procedura disciplinară pornită de Inspecţia Judiciară, în 24 iunie 2016, nu era prescrisă sau dacă fosta judecătoare putea contesta în vreo instanţă din România suspendarea din magistratură (drept pe care, de altfel, şi l-a exercitat).

O a treia întrebare se referă la cum îşi explică Guvernul că ANI şi CSM au avut puncte de vedere diferite faţă de incompatibilitatea Cameliei Bogdan în acest caz, iar ultima este dacă scurgerile de informaţii din dosarul disciplinar i-au încălcat dreptul la viaţă privată.

×
Subiecte în articol: camelia bogdan