x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Justitie ,,Doi și-un sfert” probează haine militare

,,Doi și-un sfert” probează haine militare

de Dan Constantin    |    02 Mar 2017   •   11:10
,,Doi și-un sfert” probează haine militare
Sursa foto: Marin Raica/Intact Images

Piața muncii nu duce lipsă de oferte nici pentru servicii mai speciale. Dacă știi unde să cauți, poți candida pentru Șef birou cifru și transmisii cifrate, Șef serviciu 5 în Direcția Suport operativ, Șef serviciu II Direcția contrainformații, Șef Serviciu 2 securitate internă. Cererea însoțită de CV se adresează Direcției Generale Protecție Internă (DGPI), noua structură creată în Ministerul Afacerilor Interne pe ruinele Direcției de Informații și Protecție Internă (DIPI). Ordonanța de Urgență 76/2016, intrată în vigoare în 8 noiembrie 2016, desființa DIPI și înființa după 15 zile DGPI, aflată acum în faza de operaționalizare. ,,Știința” demolării în care s-a specializat România se aplică și în cazul serviciului secret cunoscut în folclor sub numele de ,,Doi și-un sfert”.

Instituția cu istorie de 27 de ani, începută sub bagheta lui Voican Voiculescu în 1990, îmbrăcată în haina militată de Ordonanța de Urgență a ,,civilului” Cioloș, este și o furnizoare de dosare cu proprii angajați. Două cutremure cu magnitudine peste 7 grade s-au produs în acest serviciu secret mereu suspectat de jocuri politice și aflat sub presiunea concurenței SRI. Organizarea din start a unității 0215 făcea conducerea serviciului dependentă de ministrul de Interne, căruia i se subordona. Ca atare, schimbarea politică atrăgea rapid și schimbarea șefilor unității. Doar Virgil Ardelean a rezistat sub trei regimuri (1998-2007), servind sub miniștrii din epocile Constantinescu, Iliescu, Băsescu. Alți directori generali ai spionajului din Interne nu au avut abilitatea ,,Vulpii”. Nu și-au pierdut doar posturile, ci au intrat în malaxorul unor anchete cu cântec.

Luat pe sus odată cu Popoviciu

DNA a știut mereu cum să arunce bombe, ca să acopere în folosul puterii alte scandaluri. În martie 2009, Ioana Băsescu nu putea să lămurească de unde a luat banii pentru un apartament de lux în ,,paradisul imobiliar” al lui Puiu Popoviciu din Băneasa. Televiziunile o turteau cu întrebări. Cum se aruncă perdeaua de fum? DNA îi umflă pe stradă pe 25 martie pe Ilie Cornel Șerban, șeful DIPI, pe Cornel Pitcovici, șeful DGA care l-ar fi ajutat pe Puiu Popoviciu, și el reținut în anchetă. Șerban a avut cel mai scurt mandat - zece zile - la conducerea serviciului secret. Procesul nu are nici acum, după opt ani, o decizie definitivă.

Urmează la comandă Gelu Grăjdean, prieten cu vicepremierul și ministrul de Interne Dan Nica. Încep să ,,transpire” în piață informații periculoase despre afacerile cu arme ale lui Mircea Băsescu. Ele puteau arunca în aer campania pentru al doilea mandat al fratelui cel mare, Traian Băsescu. Înregistrarea difuzată recent de Antena 3 din biroul lui Grăjdean confirmă amploarea implicării Administrației Prezidențiale în mușamalizarea cazului E ste provocată o criză politică. Grăjdean iese din peisaj la 1 octombrie 2009, odată cu demisia lui Dan Nica și a retragerii PSD din guvern.

 

DIPI dispare cu Oprea și Tobă. Meciul se joacă!

Demolarea lui Gabriel Oprea în toamna lui 2015 era esențială pentru căderea Guvernului Ponta. Accidentul nefericit al locotenentului Gigină și incendiul Colectiv anunţă dezastrul și pentru DIPI. DNA intră iar în acțiune, și pentru a-l acuza pe Oprea descoperă cum s-a cumpărat mașina oficială prin unitatea de protecție. Procuroarea Mirică reușește cu metode cercetate acum de CSM să obțină denunțuri de la ofițerii din DIPI, face percheziții, înregistrări la serviciul secret, care obligă la destituiri. Conducera DIPI, adusă de Oprea de la SRI, este decapitată. Oprea iese din politică, Tobă este demis, Gheorghe Nicolae și numeroși ofițeri trimiși în judecată. Este o formalitate pentru noul ministru de Interne să propună Guvernului Cioloș dizolvarea DIPI și formarea unui serviciu mititel de protecție internă, militarizat, care să nu mai concureze cu SRI.

Final deschis: Coldea este scos din SRI, Kovesi intră în cazanul contestării, Cioloș nu mai are serviciu. Se fac angajări la DIPI. Lumea nu se înghesuie, OUG 76 poate fi anulată de Parlament! Punct și de la capăt?

 

  1. Virgil Ardelean a avut două mandate la ,,Doi și-un sfert” : primul de aproape zece ani, al doilea de o săptămână, în ianuarie 2009.

  2. Lui Gabriel Oprea i s-a tras de la DIPI. Interesul național a fost învins de interesele altora

 

×