x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Justitie Kovesi cere Inspecției Judiciare cercetarea activității procurorului Mihaela Moraru

Kovesi cere Inspecției Judiciare cercetarea activității procurorului Mihaela Moraru

20 Iul 2017   •   14:29
Kovesi cere Inspecției Judiciare cercetarea activității procurorului Mihaela Moraru

Procurorul-șef al DNA, Laura Codruța Kovesi, a solicitat Inspecției Judiciare să efectueze cercetări cu privire la activitatea procurorului Mihaiela Moraru-Iorga, mai multe situații fiind transmise IJ pentru a analiza incidența abaterilor disciplinare.

Într-un răspuns al DNA transmis la solicitarea Agerpres, se arată că unele situații fac referire la neînregistrarea în evidențe a unei sume de bani și a unor bunuri, acestea din urmă fiind găsite în biroul procurorului Mihaiela Moraru-Iorga.

Potrivit sursei citate, pe 4 iulie, prin ordinul șefului DNA, având în vedere hotărârea Secției pentru procurori a Consiliului Superior al Magistraturii de aviz favorabil, s-a dispus revocarea din funcția de procuror în cadrul DNA, nivel central, a Mihaielei Moraru Iorga, prin ordinul Laurei Codruța Kovesi fiind numită comisia de inventariere a dosarelor aflate în lucru și verificarea dosarelor repartizate procurorului în cauză din perspectiva ritmicității, dispozițiilor legale și Regulamentului de ordine interioară al instituției. 

În acest context, au rezultat mai multe situații care au fost transmise Inspecției Judiciare pentru a analiza incidența abaterilor disciplinare, arată DNA, dând câteva exemple.

"Într-un dosar în lucru s-a identificat suma de 398.400 lei primită de la o persoană fizică. În procesul-verbal, întocmit în acest sens, nu s-a precizat natura sumei de bani și nu a fost înregistrată în Registrul de evidență a valorilor și corpurilor delicte pentru a fi depusă la camera de corpuri delicte, conform prevederilor legale. De precizat că, deși Direcția Națională Anticorupție dispune de un fond de flagrant de 2 milioane lei, potrivit dispozițiilor art. 4 alin. 4 din OUG 43/2002, suma respectivă nu era destinată pentru o activitate operativă deoarece nu există niciun document din care să rezulte că au fost solicitați bani din fondul de flagrant și nici nu i-au fost puși la dispoziție", se precizează în răspunsul DNA. 

Conform sursei citate, într-un alt dosar aflat în lucru au fost identificate bunuri, respectiv ceasuri evaluate la 67.631,49 lei și un stilou în valoare de 8.117 lei, ridicate cu ocazia unei percheziții, care nu au fost înregistrate în Registrul de evidență a valorilor și corpurilor delicte. 

"Verificând evidențele secției se constată că bunurile au fost ridicate cu ocazia unei percheziții domiciliare efectuate în cursul urmăririi penale la un inculpat care a fost trimis în judecată. În rechizitoriu este menționat procesul verbal de aplicare a sechestrului pentru 8 ceasuri și un stilou, identificate cu marcă și serie constructivă (ceasuri evaluate la 67.631,49 lei și stiloul 8117 lei), cu precizarea că acestea au fost depuse la camera de corpuri delicte a DNA, fapt ce nu corespunde adevărului, deoarece, așa cum am menționat, bunurile au fost găsite în biroul doamnei procuror. Așadar, au fost încălcate dispozițiile Codului de procedură penală și dispozițiile art. 102 pct.10 din Regulamentul de ordine interioară al Direcției Naționale Anticorupție referitoare la înregistrarea în Registrul de evidență a valorilor și corpurilor delicte - R11 și păstrarea în loc special amenajat până la soluționarea cauzei de către instanță", menționează DNA.

Potrivit sursei citate, într-o cauză penală în care erau cercetate mai multe persoane, procurorul a solicitat și obținut declanșarea procedurilor pentru obținerea avizului necesar urmăririi penale față de una dintre persoane, iar după obținerea avizului, a dispus efectuarea în continuare a urmăririi penale față de persoana respectivă la o zi după împlinirea termenului de prescripție, "împrejurare care generează consecințe asupra întregii cauze". 

×