Procurorul-şef al DNA, Laura Codruţa Kovesi, a afirmat, miercuri, referindu-se la declaraţiile făcute de ministrul Justiţiei, Florin Iordache, cu privire la elaborarea unor acte normative, că se îndoieşte de buna-credinţă a acestuia.
"Am avut discuţie cu ministrul Justiţiei într-un cadru instituţional, împreună cu procurorul general şi cu procurorul-şef DIICOT, săptămâna trecută, într-o zi de luni (...), ocazie cu care domnul ministru a promis ferm că orice modificare de lege se va face, atât a Codului penal, a Codului de procedură penală sau a oricărei legi care ne influenţează activitatea, va fi discutată în sistem. Văd că şi-a încălcat această promisiune. De fapt, mă aşteptam", a spus Kovesi la Europa FM.
Referindu-se la declaraţiile lui Florin Iordache cu privire la elaborarea a două acte normative - unul care vizează graţierea pentru anumite fapte şi un altul care ţine cont de deciziile CCR în domeniu -, şefa DNA a spus că se îndoieşte de buna-credinţă a ministrului.
"Practica judiciară, cel puţin cea după decizia Curţii Constituţionale privind abuzul în serviciu, este o practică unitară. (...) Este foarte clară şi motivarea Curţii Constituţionale, nu văd ce ar trebui clarificat. Dar, dacă este aşa, pentru că în acest moment eu mă îndoiesc de buna-credinţă, cel puţin a ministrului de Justiţie, care a promis că astfel de proiecte vor fi discutate înainte şi nu după (...), mă îndoiesc că este de bună-credinţă. Şi, dacă este doar o clarificare, de ce se lucrează în secret? De ce se lucrează noaptea şi nu are nimeni acces la aceste proiecte? De ce trebuie să le citim pur şi simplu din Monitorul Oficial şi adoptate în şedinţă de Guvern? De ce nu sunt trecute pe ordinea de zi, dacă este doar o simplă clarificare? De ce nu este o procedură transparentă?", a afirmat Kovesi.
Ministerul Justiţiei a finalizat marţi elaborarea a două acte normative - unul care vizează graţierea pentru anumite fapte şi un altul care ţine cont de deciziile CCR în domeniu -, a declarat ministrul Florin Iordache.
El a precizat, într-o conferinţă de presă la Palatul Victoria, că actele normative au fost transmise miercuri dimineaţă spre consultare tuturor instituţiilor şi asociaţiilor profesionale din domeniu.
Totodată, premierul Sorin Grindeanu a declarat, miercuri, că în şedinţa de Guvern s-au discutat "lucrurile comunicate din timp", precizând că, potrivit Constituţiei, "avem voie să dăm graţiere şi amnistie", deci aceste lucruri "nu sunt împotriva legii".
El a menţionat că nu va fi dezincriminat nici conflictul de interese şi nici abuzul în serviciu, ci "se clarifică aceste lucruri din punctul de vedere al Ministerului Justiţiei, în concordanţă cu deciziile Curţii Constituţionale".
"Orice decizie a Curţii Constituţionale este obligatorie. Nu ne putem face că nu o avem. Această clarificare pe care Ministerul Justiţiei o face acum şi o transmite spre dezbaterea publică e viziunea Ministerului Justiţiei", a subliniat Grindeanu. AGERPRES