x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Justitie Oameni de afaceri turci, reţinuţi pentru evaziune fiscală

Oameni de afaceri turci, reţinuţi pentru evaziune fiscală

31 Mar 2017   •   18:27
Oameni de afaceri turci, reţinuţi pentru evaziune fiscală

Procurorii Parchetului Capitalei au reţinut, vineri, trei oameni de afaceri turci, acuzaţi de evaziune fiscală şi spălare de bani prin folosirea unor firme "fantomă", prejudiciul în acest caz fiind de peste 10 milioane lei. 

Potrivit unui comunicat al Parchetului de pe lângă Tribunalul Bucureşti, au fost reţinuţi pentru 24 de ore Simsek Mehmet Nazif, Simsek Hamit, precum şi complicele acestora Ganim Nimer. 

În acelaşi dosar, procurorii au cerut instanţei emiterea unui mandat de arestare în lipsă pe numele lui Marian Tudor, acuzat de complicitate la evaziune fiscală şi spălare de bani. 

Anchetatorii susţin că, în perioada iulie 2014 - iunie 2016, Simsek Mehmet Nazif şi Simsek Hamit, în calitate de administratori ai unei societăţi comerciale având ca obiect de activitate "fabricarea articolelor din material plastic", au înregistrat în evidenţa contabilă a acestei societăţi şi au declarat organelor fiscale achiziţii de bunuri ce nu reflectă operaţiuni reale, în valoare totală de 29.735.692 lei, de la un număr de trei societăţile comerciale cu comportament de tip "fantomă", în scopul sustragerii de la îndeplinirea obligaţiilor fiscale, cauzând bugetului de stat un prejudiciu de 10.992.534 lei, reprezentând TVA şi impozit pe profit. 

În vederea disimulării provenienţei infracţionale (evazioniste) a sumei totale de 17.285.795 lei şi pentru a crea o aparenţă de veridicitate achiziţiilor înregistrate contabil şi declarate fiscal de la cele trei societăţi cu comportament de tip "fantomă", Simsek Mehmet Nazif şi Simsek Hamit au dispus transferul acestei sume de bani din conturile bancare ale acestei societăţi în conturile bancare ale celor trei societăţi comerciale cu comportament de tip "fantomă", de unde sumele au fost divizate şi integrate în mai multe circuite de "albire", în vederea reinserţiei acestora în circuitul economico-financiar, având complicitatea esenţială a inculpaţilor Marian Tudor şi Ganim Nimer. 

Sumele de bani erau fie revirate în conturile unei societăţii comerciale maghiare cu comportament de tip "fantomă" (societate înfiinţată din dispoziţia lui Marian Tudor şi controlată efectiv de acesta), în baza unor achiziţii intracomunitare de bunuri ce nu au la bază operaţiuni comerciale reale, iar la scurt timp au fost redirecţionate în conturile societăţii dispunătoare a plăţilor iniţiale, în baza unor livrări intracomunitare care, de asemenea, nu au la bază operaţiuni comerciale reale (circuit triunghiular). 

De asemenea, sumele de bani erau revirate în conturile personale ale unor persoane cu situaţie materială precară, de unde banii erau retraşi în numerar de la ATM, prin intermediul cardurilor bancare de către Marian Tudor, în vederea restituirii acestora "la sacoşă" dispunătorilor iniţiali ai plăţilor. 

Prejudiciul cauzat bugetului de stat ca urmare a săvârşirii faptelor de evaziune fiscală este de 10.992.534 lei, iar suma ce formează obiectul procesului de "spălare a banilor" este de 17.285.795 lei lei. 

În cauză au fost instituite şi aplicate măsuri asigurătorii asupra bunurilor imobile şi mobile ale inculpaţilor, în vederea reparării pagubei cauzate bugetului de stat. 

Vineri, Parchetul Capitalei a cerut Tribunalului Bucureşti emiterea unor mandate de arestare preventivă pentru Simsek Mehmet Nazif şi Simsek Hamit, precum şi luarea măsurii arestării preventive în lipsă faţă de Marian Tudor. 

Investigaţiile în acest dosar au beneficiat de sprijinul de specialitate al ANAF - Direcţia Generală Antifraudă Fiscală, IGPR - Direcţia Operaţiuni Speciale şi Unitatea Teritorială de Analiza Informaţiilor. AGERPRES

×