x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Justitie Procurorii DIICOT trebuie să reia audierile a 8.000 de martori într-un dosar legat de reţete medicale false

Procurorii DIICOT trebuie să reia audierile a 8.000 de martori într-un dosar legat de reţete medicale false

14 Mar 2017   •   17:46
Procurorii DIICOT trebuie să reia audierile a 8.000 de martori într-un dosar legat de reţete medicale false

După ce au audiat peste 8000 de suspecți într-un dosar în care medici și farmaciști au plasat peste 13.000 de rețete false, procurorii bihoreni se văd acum nevoiți să reia audierile după ce un judecător al Curții de Apel Oradea a decis că aceștia au ignorat drepturile suspecților și au strâns dovezi fără respectarea procedurilor legale, scrie ebihoreanul.ro.

La începutul anului trecut, procurorii DIICOT Oradea înaintau Tribunalului Bihor actul de acuzare întocmit împotriva patronilor Lavanda Farm, Laura și Adrian Ciobotaru, a patru "patroni" de firme fantomă - Dixina Barbeș, Ioan Bota, Sergiu Guiaș și Paul Bărburaș - și a 10 medici de familie din județ - Lidia Țuțu, Liviu Stamatian, Oana Vereș Pop, Ramona Șovre, Larisa Dumbravă, Elvira Nemeth, Ioan Bugariu, Ioan Ghiurău, Peto Eniko și Darvaș Ilona. Între 2012-2014, soții Ciobotaru i-au convins pe Ioan Bota și Sergiu Guiaș să găsească societăți sau persoane cu situație materială precară care să preia pe numele lor firme fantomă și să emită facturi fictive privind aprovizionări cu medicamente.

Așa au apărut în schemă Dixina Barbeș și Paul Bărburaș, "patroni" ai firmelor Farmacia Roza, Alisma Farm, Annet Farm, Azram Pharm și Chamilla, care primeau liste cu medicamente pe care trebuia să le treacă în facturi, contravaloarea produselor fiind achitată în conturile acestora, de unde se întorceau apoi la șefii Lavanda Farm, minus un comision de 10% din valoarea facturilor emise. Medicamentele intrate scriptic în depozitele farmaciilor Lavanda dispăreau în baza rețetelor fictive scrise de medicii de familie, iar CAS le deconta contravaloarea acestora.

Cercetările au fost extrem de anevoioase și costisitoare. Investigatorii s-au ambiționat să audieze peste 8.000 de persoane din tot județul și au verificat 41.782 rețete înregistrate de Lavanda Farm în ultimii ani. Unii martori au fost audiați în propriile locuințe, alții au fost transportați cu microbuze la sediile primăriilor, parchetelor sau posturilor de Poliție și înapoi în localitățile lor. Verificările au scos la iveală că 13.444 rețete decontate de CAS farmaciilor Lavanda erau frauduloase, "pacienții" (3.122 copii și pensionari) fiind "îmbolnăviți" scriptic de medici.

×