x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Justitie Revoluția falsificată la două capete

Revoluția falsificată la două capete

de Dan Constantin    |    23 Mar 2017   •   16:55
Revoluția falsificată la două capete
Sursa foto: Karina Knapek/Intact Images

Revoluția română a devenit o țintă din care procurorii se hrănesc din plin. Evenimentul din decembrie '89 seamănă cu un concurs ,,cine mănâncă mai repede” în care două echipe joacă la două capete.

Pe partea mai vizibilă se înfruptă echipa procurorilor militari alocați la ,,Dosarul Revoluției”. Unii au ajuns generali tot săpând la subiect. Șeful lor era locotenet în '89; procuror fiind la Timișoara, știe cel mai bine cum s-au ascuns adevărurile Revoluției. Probe nu mai există - militarii având tot timpul și interesul să toace arhivele, așa încât acum cercetările se fac după scenariul ,,lovitura de stat”. Sunt perindați pe la anchete conducătorii civili ai puterii instalate la 22 decembrie pentru a da declarații. Generalii care aveau comanda în decembrie sunt morți, iar civilii din jurul lui Iliescu nu aveau butoanele Armatei. Morții de după ,,extragerea” lui Ceaușescu din Comitetul Central sunt puși în sarcina noii puteri pe care o exercita, evident, Armata. Ştergerea urmelor după represiunea din 17-21 decembrie au făcut-o haosul și comandanții care știau în ce-i băgase Milea. Ancheta de acum este și ea o parte a acțiunii de a pune capac cu acte pe morții cu autori necunoscuți.

La celălalt capăt al mesei înfulecă de zor profitorii Revoluției. Titlul de revoluționar a adus recompense, unele meritate, altele jinduite. Tevatura cu drepturile revoluționarilor nu s-a încheiat nici după luptele din interiorul asociațiilor, unele mai aprige decât cele din decembrie '89. Bancul ilegaliștilor comuniști, ,,puțini am fost, mulți am rămas”, a fost preluat creator de mii și mii de șmecheri, care și-au inventat merite pe baza cărora au primit patalamaua și bănuții patriei recunoscătoare. Ca să poată beneficia de drepturi, s-a apelat și la sfânta șpagă. Șefii de la Secretariatul de Stat al revoluționarilor au rescris istoria, plantând lupte pentru preluarea puterii de la comuniști acolo unde până în 22 decembrie nu s-a tras nici cu pistoale de apă. Pe această bază s-au plătit de la 1 ianuarie 2015 indemnizații de 3 milioane de euro falșilor revoluționari din falsele orașe-martir Târgoviște, Buzău, Arad, Brăila, Deva, Suceava, Piatra-Neamț, Hunedoara, Băile Herculane. Procurorii au trimis în judecată lotul falșilor revoluționari. Ce se va întâmpla însă cu echipa de procurori care lucrează de zor la falsificarea Revoluției? 

 

×