x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Justitie Trasul pe nas, mai extins ca mita

Trasul pe nas, mai extins ca mita

de Dan Constantin    |    30 Mar 2017   •   15:49
Trasul pe nas, mai extins ca mita
Sursa foto: DIANA OROS

Infracțiunile de corupție dețin o mică parte din starea de infracționalitate din România. Statisticile dovedesc că importanța dată subiectului este exagerată față de dimensiunea reală a fenomenului. Supramediatizarea de care beneficiază activitatea DNA nu are corespondent în numărul de dosare lucrate de procurorii anticorupție. Nu riscăm dacă apreciem că această poziție de vedetă în cadrul parchetelor, care a asigurat pentru DNA notorietate, mijloace materiale, resurse umane, recompense morale, are și un efect pervers. Direcția condusă de Codruța Kovesi încearcă cu agresivitate să-și extindă aria de cercetare în afara infracțiunilor de corupție. Decizia Curții Constituționale legată de OUG 13 s-a produs tocmai ca efect al tendinței DNA de a căuta corupția unde nu există. Iar dacă nu există, procurorii inventează, sunt împinși de un cerc vicios să-și găsească de treabă dincolo de competențele și limitele acordate de statut.

Raportul Ministerului Public pe 2016 conține datele relevante pentru întreaga activitate a procurorilor și parchetelor. Din cele 1.776.215 de cauze înregistrate pentru urmărire penală au fost soluționte anul trecut 569.673, alte 521.991 primind NUP și 432.266 fiind clasate. Cauzele cu autori necunoscuți reprezintă aproape o treime (528.716). Numărul de suspecți și inculpați din cauzele soluționate cu trimitere în judecată – 47.682 - a fost de 145.851 persoane fizice, din care 63.722 sunt inculpați trimiși în judecată cu rechizitorii sau acord de recunoaștere a vinovăției. Acesta reprezintă un indicator al stării de infracționlitate - 322,5 la 100.000 de locuitori.

Din numărul celor trimiși în judecată – 63.722 persoane, în toate parchetele, DNA are 1.157 de persoane, adică 1,8 la sută. Faptele de corupție înregistrate sunt 1.109, din care 925 au fost instrumentate de DNA. Prin comparație, infracțiunile de trafic și consum de droguri (1.747) au fost superioare ca număr celor de corupției. Ca atare, trebuie să tragi ceva pe nas ca să crezi în sloganul ,,corupția ucide”. 

 

Statistica infracțiunilor livrată de Augustin Lazăr îl lasă pe președinte fără sloganul CORUPȚIA UCIDE

 

 

 

 

×