x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Locale Micul, celebrat în Parcul Naţional din Capitală

Micul, celebrat în Parcul Naţional din Capitală

de Monica Cosac    |    01 Mai 2019   •   11:17
Micul, celebrat în Parcul Naţional din Capitală

Nici nu s-au ridicat bine de la masele îmbelşugate de Paşte, că bucureştenii s-au şi grăbit să întâmpine ziua de 1 Mai cu „mititei” şi bere, la Festivalul Micului cel Mare, care şi-a deschis porţile, ieri, în Parcul Naţional din Capitală. Organizatorii se aşteaptă ca peste 3.000 de oameni să vină la festival, unde, pe lângă micii tradiţionali din vita şi porc, pot degusta şi reţete noi, cum ar fi mititeii din carne de curcan, vânat sau din peşte.

 

Pe lângă sutele de kilograme de mici, vizitatorii sunt aşteptaţi şi cu pastramă, bulz,  cârnaţi, tocăniţe şi tochituri gătite după reţete vechi tradiţionale, frigărui şi fripturi, grătare şi mâncare la ceaun – toate stropite cu bere din belşug! „Am pregătit şi suprize: concursul de mâncat mici, premii substanţiale pentru participanţi şi câştigători! Doritorii sunt așteptați pentru înscrieri miercuri, 1 mai, ora 10:00, doar cu talentul şi pofta de a mânca!”, spun organizatorii festivalului.  

În târg, se vor găsi și obiecte tradiționale, lucrate de meșteri autentici, ii cu alesături, rochii din lână împâslită, genți din piele naturală cu motive naționale, obiecte de ceramică pictată, din lemn sculptat, straie și podoabe tradiţionale, icoane pe lemn sau pe sticlă.

Legenda „mititeilor”

Legenda spune că „mititeii” ar fi fost inventați în secolul al XIX-lea, la un han din centrul Bucureștiului, care era binecunoscut pentru cârnații săi gustoşi. Într-o zi, hangiul  a rămas fără mațe pentru cârnați şi, pentru a nu-şi lăsa clienții fără preparatul lor preferat, a modelat carnea sub formă de cârnat şi a pus-o  direct pe grătar. Așa au apărut micii, care au devenit şi rămas foarte populari până în zilele noastre. 

Deși sunt considerați o specialitate românească, micii sau „mititeii” se aseamănă cu alte produse similare din carne tocată din Bulgaria, Grecia, Serbia sau Turcia, astfel că reprezintă o specialitate disputată de mai multe popoare.

 

La fel ca la petrecerile câmpeneşti de odinioară, ospăţul din Parcul Naţional este „înveselit cu cântec şi joc”.

×