x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Locale Pinacoteca Bucureştiului, înfiinţată pe Lipscani

Pinacoteca Bucureştiului, înfiinţată pe Lipscani

de Monica Cosac    |    01 Aug 2019   •   12:50
Pinacoteca Bucureştiului, înfiinţată pe Lipscani

Mii de opere de artă, care acum sunt depozitate în condiţii improprii, vor putea fi puse în valoare odată cu amenajarea Pinacotecii Capitalei. Aceasta urmează să fie realizată în Palatul Dacia, după ce Consiliul General al Capitalei a adoptat, ieri, un proiect privind darea în administrare către Muzeul Municipiului Bucureşti a acestui imobil situat pe strada Lipscani.

 

Având în vedere faptul că Guvernul României a anunţat în mass-media că intenţionează să construiască o clădire care va fi amenajată ca Muzeu al Holocaustului, clădirea din Lipscani 18 - 20 va fi transferată Muzeului Municipiului Bucureşti pentru amenajarea Pinacotecii Capitalei. Avem foarte multe lucrări de artă care stau în condiţii improprii şi este momentul - chiar dacă nu s-a făcut nimic în 30 de ani – ca măcar noi, în acest moment, să putem să reparăm aceste nedreptăţi”, a declarat primarul general Gabriela Firea, la începutul şedinţei CGMB.

„Pinacoteca Municipiului Bucureşti a fost construită încă din anul 1933 prin donaţii, achiziţii, transferuri. Patrimoniul de artă al Pinacotecii este constituit din 2.543 de lucrări de pictură românească şi europeană, 402 lucrări de sculptură, 87 de lucrări de artă decorativă şi 2.425 de lucrări de grafică şi se află depozitat şi în administrarea Muzeului Municipiului Bucureşti”, se arată în referatul de aprobare privind darea în administrare a acestui imobil. Potrivit documentului, pentru galerie vor fi selectate aproximativ 1.500 de picturi, circa 100 de lucrări de artă grafică, iar celelalte vor fi expuse periodic într-un spaţiu dedicat artei grafice.

Pod pietonal mobil, în Herăstrău

Printre proiectele aprobate în şedinţa de ieri a CGMB se numără şi realizarea unui pod pietonal de traversare a Lacului Herăstrău, în zona căii ferate. Acesta urmează să fie realizat în termen de aproximativ opt luni, iar valoarea totală a proiectului (inclusiv TVA) este estimată la 2,2 milioane lei, dintre care lucrările de construcţii-montaj reprezintă 1,8 milioane lei. Pentru studiul de fezabilitate sunt prevăzuţi 143.000 de lei. Conform indicatorilor tehnico-economici, este vorba despre un pod pietonal metalic mobil.

Birou pentru diaspora

Tot ieri, consilierii generali au aprobat şi înfiinţarea Biroului Politici şi Strategii pentru Diaspora. În cadrul acestei structuri, Primăria Capitalei va elabora programe şi planuri anuale de acţiuni proprii pentru românii care muncesc în afara graniţelor. Primarul general, Gabriela Firea, a spus că acesta va avea două componente: pentru românii care muncesc în afara ţării şi pentru familiile acestora. „Pe de o parte, românii care muncesc în afara ţării, atunci când vin în România să viziteze rudele sau în concediu şi au nevoie în timp scurt de acte, de avize, de anumite documente, de autorizaţii să fie sprijiniţi pentru obţinerea acestora - legal, bineînţeles, dar într-un timp mai scurt -, dat fiind că nu pot să stea foarte mult în ţară. Dar şi cealaltă componentă: familiile românilor care muncesc în afara graniţelor să fie sprijinite, să aibă un suport pentru toate nevoile care sunt de natură socială, educaţională, de sănătate sau alte motive”, a explicat Firea la începutul şedinţei CGMB.

 

×