Trei mame din municipiul Sibiu, din care una are gemeni prematuri, au alergat la un maraton caritabil şi au strâns în total peste 43.000 de lei, bani cu care s-au cumpărat trei incubatoare noi pentru secţia de prematuri ai Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă din Sibiu, potrivit unui comunicat de presă remis joi AGERPRES.
În semn de mulţumire, cei de la spital au decis ca cele trei incubatoare să poarte numele celor trei mame, Oana, Patricia şi Gabriela.
Cea care a reuşit să strângă cei mai mulţi bani pentru cumpărarea incubatoarelor este Oana Jurj, mamă de gemeni născuţi prematur, care a strâns suma de 20.644 lei.
"Sunt de 5 ani alături de "Dăm startul în viaţă". Sunt mamă de gemeni născuţi prematur şi cred în acest proiect şi cred în echipa ce stă în spatele lui, altfel nu aş fi putut să mă implic. Am reuşit, astfel, să conving oamenii să doneze mai mult de 20 000 de lei doar pentru susţinerea mea la maraton şi a fost doar o parte din suma totală donată pentru acest proiect. În cele din urmă scopul "Dăm startul în viaţă" a fost atins şi asta ne dă putere pentru Maratonul de anul viitor", a declarat Oana Jurj, joi, într-o conferinţă de presă.
Patricia Corcoveanu, cea care a strâns şi ea suma de 14.981 lei, spune că nu a alergat în viaţa ei niciun kilometru, dar s-a mobilizat pentru a ajuta copiii care se nasc la Sibiu şi au probleme de sănătate.
"Nu am alergat în viaţa mea niciun kilometru dar din dragoste pentru copii am decis să fiu fundraiser şi să strâng cât mai mulţi bani pentru a ajuta cât mai mulţi copii născuţi prematur să trăiască. Sunt mamă, am doi copii sănătoşi, plini de viaţă şi apţi să ia în piept orice le-ar oferi viaţa. Ideea că există în lumea asta copii care încă din naştere pornesc fără orizontul unei deveniri m-a determinat să folosesc ce aveam nativ pentru a da o mână de ajutor: capacitatea de a trezi şi mobiliza spirite care să rezoneze cu simţirile mele", a spus Patricia Corcoveanu.
Gabriela Hila, mama care a strâns suma de 7.882 lei pentru incubatoarele noi ale prematurilor de la Sibiu, a declarat: "Dacă aş putea aş muta eu munţii şi aş cumpăra cele 15 incubatoare care mai sunt necesare. Dar aş fi singură şi nu aş simţi cum vibrează lângă mine oameni altruişti şi o comunitate din ce în ce mai implicată. Piticii din terapia intensivă neonatală m-au învăţat să fiu mai bună şi mai liniştită. Ei pot să zâmbească şi cu pielicica plină de senzori şi sonde. Şi voi alerga ori de câte ori trebuie."
Alături de cele trei mame, au mai alergat la maratonul caritabil din acest an alţi peste o mie de sibieni, părinţi, bunici, copii prematuri ajunşi mari, dar şi medici şi asistente. Un număr şi mai mare, de 1.851 de susţinători au donat în total 152.259 lei, sumă cu care s-au cumpărat cele trei incubatoare moderne pentru secţia de prematuri şi un aparat de respiraţie nou pentru copiii din terapia intensivă neonatală.
Secţia de prematuri a Spitalului Clinic Judeţean Sibiu este sprijinită în ultimii ani pentru că aici lucrează unul din cei mai apreciaţi medici din judeţul Sibiu, neonatologul Maria Livia Ognean, şefa secţiei şi preşedintele organizaţiei Baby Care Sibiu, cea care aleargă în fiecare an la acest maraton caritabil şi cea care s-a implicat cel mai mult în aducerea de donaţii pentru ca pacienţii de aici, să aibă condiţiile cele mai bune.
"Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă (SCJU) Sibiu mulţumeşte Asociaţiei Baby Care şi tuturor partenerilor acesteia, care prin proiectele şi acţiunile derulate, contribuie la creşterea calităţii serviciilor medicale din cadrul maternităţii SCJU Sibiu, unde îşi desfăşoară activitatea o echipă de medici neonatologi deosebită, dedicată şi mereu în căutarea celor mai bune soluţii pentru cei mai mici dintre pacienţi. Îi mulţumesc dnei dr. Livia Ognean, nu doar pentru dăruirea profesională ci şi pentru activitatea extraprofesională în urma căreia reuşeşte an de an să coaguleze comunitatea sibiană pentru a asigura un viitor copiilor noştri', a declarat joi, Cornel Benchea, managerul SCJU Sibiu.
Nu doar oameni simpli donează bani pentru ca prematurii să beneficieze de cele mai bune condiţii de tratament, ci şi companii. O firmă a donat în acest an, suma de 130.000 de lei. Cu o parte din aceşti bani, s-a înlocuit masa de resuscitare defectă din sala de operaţii cezariene cu una nouă, dotată cu toate facilităţile moderne pentru resuscitarea nou-născuţilor la standarde internaţionale în valoare de 65.688 lei. De asemenea, au mai fost achiziţionat şi un incubator modern în valoare de 37.562 lei şi două lămpi de fototerapie pentru terapia intensivă neonatală.