13 pui de urs orfani, cu vârste între 3 şi 4 luni, au fost aduşi recent la Centrul Pentru Reabilitarea Urşilor Orfani, potrivit unui comunicat de presă al WWF România. Având vârste apropiate, noii „locatari” se joacă, cresc împreună şi învaţă să se descurce singuri. De exemplu, beau lapte din castron, nu dintr-un biberon, care ar implica interacţiunea cu omul. Astfel, le cresc şansele de a se reîntoarce în sălbăticie, când vor creşte.
Principala cauză pentru care urşii din România rămân orfani este exploatarea forestieră, care deranjează grav bârloagele. De multe ori, femelele de urs, speriate de zgomotul drujbelor, nu reuşesc să-şi care urşii în spate ca să se ascundă şi atunci trebuie să-I abandoneze. A doua cauză este vânătoarea, căreia multe female de urs îi cad pradă.
60 de urşi au fost salvaţi până acum
10 pui de urşi au petrecut iarna la Centrul Pentru Reabilitarea şi au ieşit cu bine din perioada de hibernare. Din 2013 până acum, în centrul de reabilitare coordonat de Leonardo Bereczky au fost salvate peste 60 de exemplare de urs brun.
Ursuleţii de la Centrul pentru Reabilitare cresc într-o reţea de ţarcuri ce se întinde pe 20 de hectare, în inima pădurii, feriţi de contactul uman. Un pui de urs petrece în medie doi ani în cadrul orfelinatului situat în munţii Hăşmaş, judeţul Harghita. Pe măsură ce creşte, trece în ţarcuri tot mai mari, ultimul pas fiind libertatea.
Sfârşitul verii, perioada când fructele de pădure, hrana lor preferată, răsar din abundenţă, va fi momentul prielnic pentru ca 10 dintre ursuleţii mai mari să fie eliberaţi în sălbăticie, adevărata lor casă. (V.B.)