Greva feroviarilor va continua conform programului stabilit, in fiecare zi, intre 7:00 si 15:00, timp de 20 de zile, daca Guvernul nu va solutiona revendicarile sindicalistilor. Acestia cer cresterea salariilor si tichete de masa.
|
|
|
Ieri, la ora 7:00, a inceput greva feroviarilor. Aceasta va continua in fiecare zi, timp de 20 de zile, intre orele 7:00 si 15:00, daca Guvernul nu va solutiona revendicarile sindicalistilor, tinand cont ca greva nu a fost suspendata de instanta. La nivel national au circulat pe timpul grevei 24 de trenuri Rapid, 14 Intercity, 18 Accelerat, 413 trenuri Personal si 24 de trenuri internationale. Administratia a cerut insa instantei sa dispuna suspendarea protestului declansat ieri de Federatia Mecanicilor de Locomotiva (FML), Federatia Sindicatelor Ramurii Vagoane (FSRV) si Federatia Sindicatelor Transporturilor Feroviare din Romania (FSTFR).
PROCESE. Administratia Cailor Ferate a cerut in Justitie suspendarea pentru 30 de zile a grevei feroviarilor, intrucat infrastructura este afectata de inundatii, iar protestul pune in pericol calatorii. Pe de alta parte, ministrul Transporturilor, Gheorghe Dobre, sustine ca are loc o "greva a liderilor de sindicat", intrucat acestia nu ar fi transmis feroviarilor propunerile facute de administratie si, mai mult, i-ar fi impiedicat pe unii mecanici de locomotiva sa plece in cursa. Ministrul Transporturilor a atras atentia asupra faptului ca, prin pierderile generate de continuarea grevei, sunt puse in pericol posibilitatile administratiei de a acorda tichetele de masa promise sindicalistilor. Gheorghe Dobre nu a putut insa preciza la cat se ridica pierderile produse de greva.
CERINTE. Principalele revendicari ale grevistilor vizeaza cresterea salariilor cu 10,7%, acordarea tichetelor de masa pentru fiecare zi lucratoare, adica 20 de tichete lunar, si imbunatatirea conditiilor de munca. Mecanicii de locomotiva si angajatii din depouri sunt singurii feroviari care au intrat in greva generala, ceilalti sindicalisti de la calea ferata renuntand la actiune.
IN TARA. Sute de persoane din judetele Bistrita-Nasaud si Mures, printre care foarte multi navetisti, in special elevi, au fost afectati de greva. Calatorii care se aflau in gara la ora inceperii grevei au declarat ca au sperat ca aceasta nu va mai avea loc. "Am auzit de greva, dar am crezut ca au rezolvat problema azi-noapte. Se pare ca nu este asa. Desi avem abonamente la tren, probabil vom merge cu autobuze sau cu masini de ocazie", a declarat un calator aflat pe peronul Garii Bistrita-Nord.
Citește pe Antena3.ro
Greva ceferistilor ieseni a fost declansata fix la ora 7:00. La megafoanele din Gara de Nord se repeta periodic urmatorul anunt: "Angajatii cailor ferate sunt in greva pe perioada nedeterminata".