x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator 200.000 de pelerini s-au închinat la racla cu moaştele Sfintei Parascheva

200.000 de pelerini s-au închinat la racla cu moaştele Sfintei Parascheva

de Cristinel C. Popa    |    14 Oct 2010   •   00:00

Ceremoniile religioase legate de prăznuirea, ieri, la Iaşi, a Sfintei Parascheva s-au desfăşurat sub semnul îngrijorării cu privire la cele petrecute în ţară. Unii credincioşi erau informaţi prin telefon despre protestele de la Finanţe, însă alţii, mai habotnici, nici n-au vrut să audă decât de cele bisericeşti. La un moment dat, către sfârşitul slujbei, o măicuţă dintr-un grup de călugăriţe a îngenuncheat aproape de catedrală şi a ascultat slujba aproape fără se respire, cu ochii închişi. Însă am dat şi peste câţiva pelerini necăjiţi care au spus că s-au rugat pentru ca în România să înceapă "înc-o Revoluţie". Patriarhul Daniel a transmis în timpul slujbei mesajul că românii ar trebuie să alunge mai întâi sărăcia minţii. "Alungaţi sărăcia spirituală şi veţi fi bogaţi", a fost ideea desprinsă din discursul său. Pe tot parcusul ultimelor zile, credincioşii au îndurat frigul şi au stat la rândul care s-a întins pe distanţa a 2 kilometri ca să se închine la moaştele Sfintei Parascheva şi ale Sfântului Maxim Mărturisitorul, acestea din urmă fiind aduse tocmai din Grecia.

Mulţi dintre ei nici n-au mai dormit, s-au încălzit cântând din cărţile sfinte. Însă mulţi au cedat fizic, mai ales cei care sufereau de afecţiuni cronice. Ambulanţa a intervenit la 80 de cazuri numai în ultimele 24 de ore, două dintre ele fiind destul de grave. Dar totalul intervenţiilor a depăşit cu mult suta. 450 de jandarmi şi-au făcut datoria asigurând ordinea. Ba mai mult, aceştia au trebuit să caute şi copiii rătăciţi, să care bolnavii imobilizaţi care au vrut să fie prezenţi la raclă. 200.000 de pelerini au ajuns să se închine sub baldachin, la racla cu moaştele Sfintei. 10.000 dintre aceştia au participat la slujba oficiată de patriahul Daniel alături de un sobor de 52 de feţe bisericeşti. Printre acestea au fost 23 de înalţi ierarhi, majoritatea arhiepiscopilor din ţară, dar şi preoţi sosiţi de peste hotare (Serbia, Belgia, Grecia), cum a fost părintele stareţ al unei mănăstiri de pe muntele Athos, care a mijlocit procedurile de aducere a moaştelor Sfântului Maxim Mărturisitorul la marea sărbătoare a Iaşiului. De la eveniment nu au lipsit nici feţe de politicieni, printre care Victor Ponta, preşedintele PSD, care a sosit cu soţia, Daciana Sârbu, de mână. Şi fostul ministrul Ilie Sârbu a fost prezent alături de Ecaterina Andronescu, Varujan Vosganian, Cristian Adomniţei şi alţii. Politicienii locali l-au avut în frunte pe primarul Gheorghe Nichita.

Slujba specială a început la ora 9:00 şi s-a desfăşurat în curtea Mitropoliei, soborul fiind aşezat pe o scenă amenajată în faţă intrării în catedrală. "Pelerinul caută în lumea acesta ceva ce nu găseşte în lumea aceasta", a spus PF Daniel la un moment dat, în timpul discursului. "Sfinţenia este de fapt împlinirea umanului, de aceea oamenii caută să fie în preajma celor sfinte, pentru că doar aşa găsesc bucurie şi pace, lumină şi binecuvântare", a spus PF Daniel, care apoi a povestit cu drag celor prezenţi despre viaţa Sfintei Cuvioase Parascheva şi despre minunile pe care le-a făcut. Aşa au aflat pelerinii că, după ce au poposit prin ţări ca Bulgaria şi Serbia, moaştele Sfintei Parascheva au ajuns în România, unde au stat un număr de ani în biserica Mănăstirii "Trei Ierarhi" din Iaşi, ele fiind mutate, în 1888, în Catedrala Mitropolitană. După ce au luat cuvântul o parte dintre înaltele feţe bisericeşti, slujba s-a încheiat. Mulţi dintre aşa-zişii pelerini nici nu au fost prezenţi, de altfel, în curtea Mitropoliei la importantul eveniment religios. Sute de oameni sărmani s-au aşezat la rând la cantina socială pentru a se înfrupta cu pomana dată de municipalitate. 60.000 de sarmale au fost pregătite pentru amatorii care au luat pur şi simplu cu asalt porţile cantinei, înfiinţându-se la o altă coadă, cea din faţa oalelor imense cu găluşte şi a porţiilor de vin, bere, suc.

Unii, mai îndrăzneţi, îşi făceau chiar provizii pentru acasă în sacoşe. Printre pofticioşii flămânzi a sosit la un moment dat şi Ecaterina Andronescu, care a împărţit şi ea câteva porţii cu sarmale. În tot acest timp, rândul la Sfintele moaşte încă se întindea pe distanţa a mai bine de 2 kilometri. Iar la Bucureşti protestele continuau. Unii dintre ieşeni au fost de părere că decât să participe la slujbă miile de pelerini prezenţi în aceste zile la Iaşi, mai bine ar fi mers la mişcările de protest care au avut loc în ţară, inclusiv la Direcţia de Finanţe Iaşi.

×
Subiecte în articol: observator