x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator 5 ani de la aderarea la UE. Băsescu: Premierul Boc mi-a fost, îmi este şi îmi va fi în continuare partener

5 ani de la aderarea la UE. Băsescu: Premierul Boc mi-a fost, îmi este şi îmi va fi în continuare partener

02 Feb 2012   •   08:09
5 ani de la aderarea la UE. Băsescu: Premierul Boc mi-a fost, îmi este şi îmi va fi în continuare partener

Presedintele Traian Basescu a declarat astazi, la conferinta "Romania in UE. Cinci ani de la aderare", ca Romania a platit "extrem de scump", in intervalul de la aderarea la UE si pana in prezent, inconsecventa politicienilor. Basescu a vorbit si despre "abuzul Olandei impotriva Romaniei si Bulgariei", punctand ca Romania "avea dreptul sa astazi in spatiul Schengen".

"Trebuie spus insa ca sunt lucruri cu care UE nu face compromisuri si avem propria noastra experienta. Romania a platit extrem de scump, in interiorul acestui interval 2007-2012 (de la aderarea Romaniei la UE - n.r.), inconsecventele politicienilor. O sa va aduc aminte: infiintarea ANI, desfiintarea ANI, infiintarea DNA, desfiintarea-tentativa a DNA-ului, dar sunt si multe altele, provenite de la politicieni care au discreditat Romania consistent. Si a fost nevoie intotdeauna de o lupta formidabila sa explici ca a fost o greseala si ca nu sunt politicieni antieuropeni in Romania. Va rog sa ma credeti ca a fost una din marile probleme ale acestor cinci ani - inconsecventa politicienilor, care s-a transformat imediat in lipsa de credibilitate", a declarat presedintele Traian Basescu la conferinta "Romania in UE. Cinci ani de la aderare".

"S-a demonstrat ca exista o deschidere formidabila pentru ce facem bun, pentru consecventele noastre, pentru perioadele de comportament european si pentru perioadele in care n-am facut rabat de la exigenta in atingerea obiectivelor. Si va dau un exemplu, rapoartele pe MCV. Daca Romania nu ar fi avut ezitari in vreo doua randuri, probabil ca in mod cert in vara acestui an s-ar fi produs incetarea mecanismului. Acum, nu avem aceasta certitudine, pentru ca rapoartele pozitive sunt ultimele doua, ca rezultat al consecventei noastre - asumarea raspunderii, pentru ca nu era alta solutie, pe Coduri, legea care creeaza conditii de responsabilitate pentru magistrati, legea prin care se stabilesc criterii de promovare la ICCJ, legea micii reforme, care a accelerat foarte puternic procesele. Imediat ce am fost consecventi in atingerea obiectivelor, UE a recunoscut acest lucru.

Se fac talk-show-uri cu abordari care fac mult rau Romaniei. In ultimii 2-3 ani, am reusit sa dobandim credibilitatea datorita consecventei. Trebuie sa recunosc, perioada de criza si o oarecare ascensiune a unor partide anti-europene imi creeaza o anumita ingrijorare.

Romania avea dreptul sa fie in spatiu Schengen astazi datorita consecventei. Am remarcat abuzul Olandei impotriva Romaniei si Bulgariei. Aceste lucruri ne fac suspiciosi si din partea altor state.

Prin criza, am fost obligati la un progres. Foarte multi politicieni, la nivel european, isi puneau intrebarea pe care si-o pun si oamenii simpli sau economistii: Cum a fost posibil ca, in 1992, la Maastricht, sa stabilim o uniune monetara fara sa punem sub ea suportul care sa faca moneda euro viabila? Raspunsul meu e simplu: atat s-a putut face atunci, din punct de vedere politic", a mai spus presedintele.

"Discutam de un interes european. S-a vazut ca orice dezechilibru la nivelul unui stat mebru genereaza probleme pentru toate celelalte. Acum, ca avem exercitiul crizei, stim ca suntem prea puternic legati unul de altul, pentru a nu privi viitorul impreuna.UE nu poate sa se afle la conducerea procesului de globalizare, fara o integrare puternica. Acum, UE culege roadele unei integrari partiale, convergenta in interiorul UE este prea redusa, pentru ca UE sa poata da directia economiei globale, fie si in criza", a punctat Basescu.

"Eu nu ma feresc sa spun ca ar trebui sa existe Statele Unite ale Europei. Sa ne punem suveranitatea la un loc pt a realiza o UE suverana, capabila in ansamblul ei, sa stea cu marii actori globali. Va trebui sa incheiem un tratat fiscal UE-SUA.

Trebuie sa recunoastem ca, dupa aceasta criza, capitalismul nu poate ramane la fel. Vom avea un capitalism care trebuie sa vizeze realizarea de echilibre in modul in care se distribuie bogatia. UE are 23 milioane de someri astazi. Nu putem sa spunem ca avem dreptul ca " e capitalism, nu-mi pasa, scapa cine poate". Aceasta formula nu poate functiona, cum nu poate functiona nici Europa sociala, pe datorie".

"Premierul Boc imi va fi in continuare un partener in a face ceea ce trebuie facut. Noi am realizat ca esenta modernizatii a fost mentinerea institutiilor din '89, pe care am asezat legislatia europeana. Am pus peste institutiile statului comunist o legislatie europeana si care a inceput sp lucreze la un moment dat, dand roade. Noi am inteles ca trebuie o reforma profunda a statului, fara ea, statul roman nu poate fi performant", a mai spus presedintele Traian Basescu. (V.M.)

×