Deputaţii au adoptat, astăzi, un proiect de lege care prevede interzicerea comercializării, punerii în vânzare, distribuirii şi livrării produselor etnobotanice din plante, extracte sau combinaţii din plante cu efect halucinogen sau euforic, proiect iniţiat de un grup de deputaţi.
Proiectul stabileşte că punerea în vânzare, distribuirea şi livrarea unor astfel de produse sunt interzise şi se pedepsesc cu închisoare de la şase luni la trei ani.
Deputatul independent Tudor Ciuhodaru (fost PSD), unul dintre iniţiatorii proiectului, a precizat, în plen, că această propunere legislativă interzice comercializarea produselor etnobotanice, iar Ministerul Sănătăţii poate modifica, prin ordin de ministru, lista produselor interzise, informează Mediafax.
Secretarul de stat pentru Relaţia cu Parlamentul Valentin Iliescu a precizat că iniţiativa legislativă a deputaţilor se suprapune cu intenţia Guvernului de a adopta, în şedinţa de miercuri, o ordonanţă de urgenţă pe această temă.
Guvernul a depus de multă vreme notificări la Uniunea Europeană pentru un punct de vedere asupra acestui subiect, dar pentru că nu a primit încă niciun răspuns primul-ministru a decis adoptarea unei ordonanţe de urgenţă, a adăugat Iliescu.
Deputatul Sever Voinescu a precizat că PDL susţine iniţiativa legislativă, dar aşteaptă şi ordonanţa de urgenţă a Guvernului, el pledând pentru o anumită "coerenţă" între acţiunile Legislativului şi Executivului.
Cristian Dumitrescu (PSD) a spus că Parlamentul "nu este la concurenţă" cu Guvernul şi a apreciat ca fiind "profund dăunător pentru parlamentarism" să fie aşteptată emiterea unei ordonanţe de urgenţă.
"Nu suntem la concurenţă cu Guvernul, nu suntem la un concurs, ci într-o procedură parlamentară", a opinat deputatul PSD, arătând că Executivul trebuie să fie informat de proiectul adoptat de Parlament şi "să nu mai facă dublă legiferare".
Acelaşi lucru l-a susţinut şi liberalul Eugen Nicolăescu, care a apreciat că Parlamentul trebuie să-şi facă datoria şi să legifereze, iar Guvernul să execute. "Guvernul să lase Legislativul să-şi facă datoria şi să se ocupe de aplicarea corectă a acestei legi", a mai spus Nicolăescu.
Deputaţii au adoptat acest proiect de lege, care vizează completarea Legii 143/2000 privind prevenirea şi combaterea traficului şi consumului ilicit de droguri, cu 226 voturi "pentru", unul "împotrivă" şi 3 abţineri.
Propunerea legislativă, iniţiată de care deputaţii PSD Ileana Cristina Dumitrache, Cristian Dumitrescu, Florin Iordache, Costică Macaleţi, Mugurel Surupăceanu şi Tudor Ciuhodaru (independent) a fost adoptat de Senat, iar Camera Deputaţilor este for decizional.
Premierul Emil Boc a cerut, vineri, ministrului Sănătăţii să finalizeze în regim de urgenţă un act normativ privind interzicerea consumului de plante halucinogene, indiferent dacă există sau nu un aviz al Comisiei Europene, arătând că distribuirea acestor substanţe provoacă numeroase decese printre tineri. Şeful Guvernului a mai arătat că Ministerul Sănătăţii şi Ministerul de Interne trebuie să analizeze foarte serios problema drogurilor, atât a celor clasice, cât şi a noilor plante halucinogene, apreciind că drogurile devin în Capitală "un fenomen care pare să fi scăpat de sub control".
Comisia de sănătate publică din Senat a dat avizat negativ, marţi, trei propuneri legislative privind interzicerea substanţelor etnobotanice, motivele invocate fiind dezbaterea unitară a tuturor proiectelor în domeniu şi intenţia Guvernului de a emite o ordonanţă de urgenţă în acest sens.
Citește pe Antena3.ro