x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Agențiile de turism vor vacanțe la risc

Agențiile de turism vor vacanțe la risc

de Diana Scarlat    |    18 Dec 2017   •   15:56
Agențiile de turism vor vacanțe la risc

Românii au început să-și cumpere vacanțele direct de pe site-uri sau de la hoteluri, renunțând, în număr foarte mare, la serviciile agențiilor de turism, după falimentele răsunătoare din ultimii trei ani, care au lăsat peste 3.000 de clienți fără bani și fără vacanțe. Autoritățile încearcă să le vină în ajutor, cu instituirea unui fond de garantare, pentru a le reda turiștilor încrederea în agenții, dar tocmai agențiile sunt cele care se opun.

 

Scandalul Omnia Turism a venit, anul acesta, după alte patru falimente răsunătoare, din 2015 și 2016, ce au făcut, la rândul lor, sute de victime printre turiștii români, care au cerut o soluție din partea statului. Prima lege care ar fi trebuit să înființeze un fond de garantare, astfel încât turiștii să-și poată primi banii înapoi, în cazuri de acest fel, a fost scrisă în 2016, în timpul guvernului Cioloș, când fosta președintă ANT, Anca Nedea, a colaborat cu asociațiile patronale FPTR și ANAT. Numai că, la finalul dezbaterilor conforme cu Legea Dialogului Social, zeci de agenții au spus că nu știau nimic despre acest fond de garantare și au respins proiectul. Un alt fond de garantare s-a lucrat în 2017, ministrul Mircea Titus Dobre colaborând, la rândul lui, cu reprezentanții asociațiilor patronale reprezentative, conform aceleiași Legi a Dialogului Social. Legea a fost votată și a ajuns în faza de promulgare, dar și acum au venit peste 300 de agenții să ceară blocarea acestui act normativ.

 

Asigurările nu acoperă pagubele

Doar sistemul de polițe de asigurare îi protejează acum pe turiști, ceea ce înseamnă 50.000 de euro pentru touroperator, respectiv 10.000 pentru agențiile revânzătoare. Instanța hotărăște insolvența, păgubiții se înscriu la masa credală și se stabilește cum vor fi despăpgubiți, în limita acestor polițe de asigurare. „Este clar insuficient pentru situații ca Mareea Travel sau Genius Travel. De când am devenit președinte ANT, m-am întâlnit de patru ori cu Asociația Asiguratorilor. Oamenii mi-au explicat foarte clar că din cauza gradului de risc, a volatilității pieței, nu vor să mărească acest plafon. Și dacă noi, prin ordin, facem o parte de lege și mărim acest plafon la 100.000 de euro, pe care un touroperator mare o poate plăti anual, totuși pentru ei nu doar că nu e un business, dar e mai rău decât acum și vor face și mai puține asigurări decât în prezent. Pentru că, deși agențiile vor plăti o sumă mai mare toate, în caz că se concretizează un risc, rentabilitatea pentru ei nu e suficient de bună”, explica, încă de anul trecut, Anca Nedea. După falimentul Omnia Turism, ASF a făcut o anchetă și a indicat necesitatea înființării unui fond de garantare. „Acesta va fi administrat de Fondul Național de Garantare a Întreprinderilor Mici și Mijlocii, care este în subordinea Ministerului Finanțelor. Dacă se va constutui acest fond de garantare, clientul va avea garanția că își va primi banii”, a explicat, pentru Jurnalul, ministrul Turismului, Mircea Dobre.

Falimentul răsunător al touroperatorului Omnia Turism a produs, anul acesta, cea mai mare pagubă din instoria turismului de după 1990, cu o pierdere totală de 7,4 milioane de euro, bani încasaţi deja de agenţie din vânzarea unui număr de 8.300 de pachete vândute pentru anul 2018, în valoare totală de circa 11,4 milioane de euro. Astfel, peste 8.300 de români și-au pierdut vacanțele și banii plătiți, iar peste 200 de agenții mici, care au vândut pachetele Omnia, sunt fie deja în faliment, fie în pragul falimentului. „Acum lucrăm la pachetul de norme de aplicare, unde vrem să stabilim o sumă mult mai mare pentru despăgubire, atât pentru turiști, cât și pentru agențiile revânzătoare. Agențiile vor fi obligate să declare trimestrial pachetele vândute de fiecare, ceea ce nu s-a întâmplat până acum. De  asemenea, vor fi obligați să dea și declarații pe propria răspundere, iar agențiile vor plăti la fondul de garantare un procent din sumele încasate în avans”, a declarat, pentru Jurnalul, ministrul Mircea Dobre.

 

Din cele 2.060 de agenții de turism care încă mai funcționează în România, 310 au semnat o petiție către Președintele României, cerând blocarea legii de înființare a fondului de garantare.

 

Agențiile de turism mici și mijlocii spun că vor da faliment după ce se va institui fondul de garantare și că mai mulți români își vor pierde vacanțele deja plătite. Astăzi se dezbat normele de aplicare, împreună cu semnatarii petiției.

×
Subiecte în articol: vacante