Cu mai puţin de o lună înainte de începerea anului şcolar, peste 40% din şcolile din judeţul Alba nu au autorizaţie de funcţionare. Majoritatea acestora se află în mediul rural.
Cornel Sandu, inspectorul şcolar general al IŞJ Alba, a precizat că la nivelul judeţului Alba din cele 583 de unităţi şcolare, 305 au primit avizul de funcţionare. "În aceste şcoli învaţă peste 48.000 de elevi. Din păcate, 273 de unităţi şcolare nu au obţinut încă acest aviz. Este vorba despre şcolile de pe sate, unde nu există posibilităţi în acest sens. În unele cazuri, grupurile sanitare sunt în curtea şcolii, nu există posibilitatea racordării la reţeaua de apă", a spus Cornel Sandu. Acesta a precizat că în aceste şcoli situate în zone mai greu accesibile învaţă în jur de 8.300 de elevi. Este vorba despre şcoli precum cele din Munţii Apuseni din zona Albacului sau de la Dealul Frumos, Popeşti. "După părerea mea, timp de zece ani de acum încolo vor mai fi şcoli fără autorizaţie, mai ales în vârf de munte, unde învaţă patru-cinci elevi", a precizat inspectorul şcolar general. Alte cinci şcoli sunt în curs de avizare. O situaţie cu totul aparte se înregistrează în Alba Iulia. În 17 grădiniţe şi în 22 de şcoli şi licee funcţionează cabinete medicale. "Toate şcolile din Alba Iulia au avizul de funcţionare. Întâmpinăm o problemă cu cabinetele medicale din aceste instituţii. Acestea trebuie să fie şi ele avizate. Suntem în plin proces cu întocmirea documentaţiilor, sperăm ca până la începutul anului şcolar să fie remediat acest aspect", a spus Radu Oancea, şeful Biroului Administraţie clădiri din cadrul Primăriei Alba Iulia.
Colegiul Naţional "Horea, Cloşca şi Crişan", Colegiul Economic, Colegiul Tehnic Apulum, Colegiul "Dorin Pavel" şi Universitatea "1 Decembrie 1918" sunt doar câteva dintre instituţiile din Alba în care funcţionează cabinete medicale care au nevoie de avizare. În majoritatea şcolilor se fac lucrări, se repară, se zugrăveşte ori se amenajează grupurile sanitare. "Noi facem ultimele retuşuri, lucrări de reparaţii şi de igienizare. Avem avizul de funcţionare. Nu există fonduri pentru alte lucrări de amploare, ar fi nevoie de cel puţin 30.000 de lei. Facem strictul necesar pentru a putea primi copiii în cele mai bune condiţii posibile", a spus Laura Teban, directoarea Şcolii cu clasele I-VIII din Vinerea. Peste 30 de unităţi şcolare din judeţul Alba nu vor mai funcţiona începând cu anul şcolar 2010-2011, ca urmare a deciziei Inspectoratului Şcolar Judeţean Alba de a le comasa.