x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Andrei Muraru a demisionat din funcția de președinte executiv al IICCMER

Andrei Muraru a demisionat din funcția de președinte executiv al IICCMER

05 Mar 2014   •   11:56
Andrei Muraru a demisionat din funcția de președinte executiv al IICCMER

Andrei Muraru a transmis Primului-ministru, Victor Ponta, demisia sa din funcția de președinte executiv al Institutului de Investigare a Crimelor Comunismului şi Memoria Exilului Românesc (IICCMER).

Primul-ministru al României, dl. Victor Ponta, l-a numit, pe 23 mai 2012, pe Andrei Muraru în funcţia de preşedinte executiv al Institutului de Investigare a Crimelor Comunismului şi Memoria Exilului Românesc (IICCMER). Conform cadrului legal legal de funcționare al IICCMER, președintele executiv este numit de Primul-ministru pentru un mandat de 5 ani.

„Am luat această decizie pentru că principiile și loialitatea sunt mai importante decât o funcție. Pentru mine, a fost o onoare să conduc această instituție. Într-un timp foarte scurt, am reușit să demarăm campania de aducere în fața justiției a responsabililor comuniști suspectați de crime comise pe criterii politice în sistemul penitenciar din România. Pentru prima dată în istoria institutului, avem deja două puneri sub acuzare (cazurile Vișinescu și Ficior), iar alte investigații sunt aproape finalizate. De asemenea, am contribuit la promovarea proiectului de lege privind diminuarea pensiilor persoanelor condamnate definitiv pentru acte de represiune. Tot în timpul mandatului meu, proiectul Memorialul victimelor comunismului de la Râmnicu Sărat a intrat în linie dreaptă, urmând ca transformarea fostei închisori în memorial să se încheie peste doi ani. Cadrul legal de funcționare a fost modificat pentru a permite demararea investigațiilor, iar bugetul institutului a fost majorat substanțial (o creștere de 85% față de 2013). În această perioadă, Institutul a fost eficient coordonat, implementând programe educaționale, de investigații, editoriale, bursele doctorale ș.a. Poate cea mai importantă dovadă a performanțelor IICCMER în această perioadă este recunoașterea pe plan internațional a eforturilor noastre.” a precizat Andrei Muraru.

„În final, vreau să mulțumesc echipei de la IICCMER, fără de care nu aș fi reușit în acest mandat. De asemenea, mulțumesc factorilor guvernamentali, care au acordat sprijin Institutului, precum și conducerii Parchetului General, cu care am colaborat exemplar. Mulțumesc reprezentaților presei, care au făcut ca eforturile noastre să fie cunoscute, precum și partenerilor noștri, în special Fundației Konrad Adenauer, de al cărui sprijin institutul se bucură din 2010 încoace.” a mai arătat Andrei Muraru.

Andrei Muraru (31 de ani) este doctor în istorie (Universitatea „Al. I. Cuza” Iaşi) şi a lucrat în cadrul IICCMER încă de la înfiinţare (2006). Este cadru didactic asociat al Universităţii „Al. I. Cuza” din Iaşi. În perioada 2006-2009 a fost consilier la Cancelaria Primului-Ministru şi consilier al directorului general al Arhivelor Naţionale ale României. A fost bursier Erasmus-Socrates (The Aristotle University of Thessaloniki, Grecia, 2004-2005), New Europe College (2009-2010) şi United States Holocaust Memorial Museum (Washington DC, SUA, 2010-2011). A beneficiat de asemenea de o bursă doctorală finanţată prin programul POSDRU (2008-2011). Coordonator al volumului Dicţionarul penitenciarelor din România comunistă (1945-1967) (Polirom, 2008), coautor al volumului O istorie a comunismului din România. Manual pentru liceu (Polirom, 2008; ediţia a II-a, 2009) şi co-editor al Ghidului Arhivelor Naţionale ale României (Bucureşti, 2010). De asemenea, a publicat numeroase studii în reviste de specialitate. Andrei Muraru a participat la conferinţe internaţionale şi are frecvent contribuţii pe teme de istorie recentă. A fost decorat de Regele Mihai pentru contribuția adusă la cunoașterea istoriei monarhiei românești.


×