x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator ARGEŞ. Risc maxim de avalanşă în unele zone din Făgăraş

ARGEŞ. Risc maxim de avalanşă în unele zone din Făgăraş

05 Mar 2009   •   00:00

Riscul de producere a avalanşelor în unele zone din masivul Făgăraş este maxim, din cauza stratului gros de zăpadă îngreunat de noile căderi de precipitaţii, a avertizat astăzi Serviciul Public Salvamont (SPS) Argeş, informează Agerpres.



'În zonele cu acumulări de vânt, gradul de risc poate ajunge la gradul cinci, cel maxim. Aceasta pentru că stratul proaspăt nins, tip pulver, va fi îngreunat de ploaie şi ninsoare umedă, acestea acţionând ca o suprasarcină peste stratul vechi, provocând alunecarea' - a precizat şeful SPS Argeş, Ion Sănduloiu. În zona Bâlea Lac - Cota 2000, stratul de zăpadă măsoară 239 de centimetri, din care peste 30 de centimetri zăpadă proaspătă. În următoarele zile sunt aşteptate ploi, care pe alocuri pot depăşi 50 de litri pe metrul pătrat şi pot modifica substanţial nivelul de risc, conform salvamontiştilor. Nivelul general de risc în masivul Făgăraş este în prezent de gradul trei, risc însemnat pentru zona de la altitudini superioare celei de 1.800 de metri şi de gradul doi în zona situată sub această altitudine. Conform scalei europene de risc de avalanşă, în cazul gradului al treilea de risc, din cinci posibile, declanşarea este probabilă chiar şi printr-o slabă supraîncărcare pe numeroase pante suficient de înclinate, în anumite situaţii fiind posibile numeroase declanşări spontane de avalanşe medii şi câteodată chiar mari. În cazul gradului al doilea de risc, pe anumite pante suficient de înclinate, stratul de zăpadă este mediu stabilizat, declanşările de avalanşe fiind posibile mai ales din cauza supraîncărcării. Nu sunt aşteptate totuşi declanşări spontane de avalanşe de mare amploare. Salvamontiştii avertizează că traseul principal de creastă şi traseele turistice care acced în creasta masivului Făgăraş, indiferent de altitudine, sunt în continuare închise. Rămân deschise doar traseele până la 1.500 de metri altitudine, pe muchiile sudice secundare Podeanu, Piscu Negru, Maliţa, Picuiata, Ghiţu şi în masivul Iezer-Păpuşa.
Turiştii care intenţionează să pătrundă pe traseele încă deschise au obligativitatea de a folosi echipamentul de iarnă, respectiv lopată, sondă de avalanşă, dispozitiv radio de căutare în avalanşă, colţari, pioleţi şi corzi pentru asigurare la traversarea pasajelor expuse. Cei care îşi vor petrece sejurul la cabane apropiate de golul alpin sunt sfătuiţi să nu încerce să urce în zonele nerecomandate şi să ceară informaţii salvatorilor montani sau la numărul SALVAMONT.

×
Subiecte în articol: romania risc