Ministerul Apărării Naţionale a publicat un proiect pentru recrutarea de rezervişti voluntari, care ar urma să completeze necesarul de militari al Armatei pe timp de pace sau în situaţii de criză şi război. Astfel, pentru anul 2017, sunt propuse pentru încadrare aproximativ 2.800 de posturi de ofiţeri, maiştri militari/subofiţeri şi gradaţi/soldaţi. Potrivit documentului, responsabilitatea recrutării candidaţilor va fi a centrelor militare, iar selecţia se va face la sediile structurilor militare beneficiare de către o comisie stabilită la nivel de judeţ/sector şi constă în parcurgerea unor probe psihologice şi fizice.
“Criteriile de recrutare vor conţine bareme medicale, psihologice şi de pregătire fizică, iar diferenţierea pe categorii de personal, arme şi specialităţi militare se va face în funcţie de nivelul studiilor absolvite”, precizează MApN. Candidaţii admişi în urma parcurgerii probelor de selecţie vor face examinarea medicală în unităţile din reţeaua sanitară a MApN.
Rezerviştii voluntari vor primi din partea MApN “o soldă de funcţie şi de grad, pentru numărul de zile de participare efectivă la instruire/misiuni”, precum şi alocaţie de hrană. Adică, pe timpul misiunilor şi a instruirii, ei vor fi plătiți ca militarii de carieră și vor purta aceleași grade, iar în afara acestor perioade, vor primi o “indemnizaţie lunară în cuantum de 10% din suma reprezentând solda de funcţie pe care sunt încadraţi”.
În ceea ce privinţa raporturilor de serviciu între rezerviştii voluntari şi instituţia militară, acestea se stabilesc pe bază de contract, care se încheie între cel în cauză şi comandantul/şeful structurii militare în care urmează să-şi desfăşoare activitatea, în calitate de reprezentant al MApN.