Seful statului le-a cerut ieri magistratilor care conduc soarta Justitiei sa se responsabilizeze, amenintand ca vor plati cu functiile in cazul unui eventual esec al reformei.
de MIRUNA PASA | |
OBSERVATOR | |
|
AVERTISMENT. Traian Basescu le-a transmis magistratilor din CSM, condusi de Dan Lupascu (dreapta), ca e cu ochii pe ei |
Cea de-a treia intalnire dintre membrii Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) si presedintele Romaniei, Traian Basescu, s-a transformat ieri intr-un sir nesfarsit de parlamentari pe tema reformei cerute de Uniunea Europeana. Discutiile aprinse nu au vizat nici pe departe continutul reformei pentru care au inceput deja sa curga termenele-limita, ci un aspect mult mai real: cine raspunde daca masurile cerute pentru integrarea in Uniunea Europeana nu se vor realiza? Pentru ca dupa mai bine de o ora nu s-a ajuns la vreun consens, presedintele Basescu le-a dat magistratilor termen de gandire pana astazi. "Este un mod de lucru cu care magistratii s-au obisnuit. Acum li se cere pragmatism si sunt sigur ca maine vor veni cu solutii mai pragmatice pentru responsabilizarea fiecaruia in reforma justitiei", a declarat Basescu reprezentantilor presei.
CU FUNCTIA. Traian Basescu le-a spus magistratilor ca fiecare dintre ei trebuie sa primeasca spre rezolvare o anumita problema pentru care sa raspunda cu functia. In opinia presedintelui, infiintarea a zeci de comisii si comitete pentru realizarea reformei in justitie ar dilua raspunderea in cazul unui esec sau ea ar fi pasata de la unul la altul. "Fiecare membru CSM trebuie sa raspunda cu demisia. Vreau sa stiu cine si pentru ce anume va raspunde! Care persoane au fost insarcinate cu ce probleme? Doar asa vom avea o asumare responsabila a problemelor si nu una pe hartie", a sustinut ieri presedintele tarii.
CONTROVERSE. Opinia membrilor CSM nu a fost insa la fel de simpla. Potrivit presedintelui Consiliului, Dan Lupascu, CSM nu poate sa raspunda pentru modificari legislative care in final nu tin de ei, ci de Guvern si Parlament. Un alt magistrat, Maria Huza, presedintele Tribunalului Bucuresti, a sustinut ca ministrul Justitiei nu le-a adus la cunostinta continutul clar al reformei nici pana acum, desi solicitarea a fost facuta in urma cu doua luni. "Nici unul dintre membrii CSM nu-si va asuma responsabilitatea fara sa cunoasca toate aspectele", a spus Maria Huza.
Raspunsul lui Basescu a fost insa extrem de dur: "Problema este ori nu va bagati, ori va asumati responsabilitatea. Si ca sa nu deveniti, fara sa vreti, o frana, trebuie sa va asumati responsabilitatea sau sa va scoateti de pe lista".
CAZUL PANAIT
|
Unul dintre cazurile restante pentru CSM, care acum trei ani a pus Justitia intr-o lumina urata, a ajuns pe mana inspectorilor Consiliului pentru o rezolvare tarzie, dar corecta. Este vorba despre moartea tragica a procurorului Cristian Panait si despre motivele care au determinat sinuciderea sa imediat dupa ce fusese implicat si apoi scos din dosarul colegului sau oradean Alexandru Lele. Potrivit ministrului Justitiei, Monica Macovei, cazul a fost discutat de sectia procurorilor si s-a decis ca inspectia sa verifice conduita fostului sef al procurorului Panait, Ilie Piciorus, in prezent secretar general adjunct al Consiliului. "Din punctul meu de vedere, lucrurile nu au fost in ordine, procurorul Panait a fost suspus unor presiuni extraordinare, iar dosarul mortii lui nu este complet. Intentionez sa solicit sesizarea CSM cu privire la functia lui Piciorus in aceasta institutie", a sustinut ministrul Justitiei.
|