Basescu Traian a dus o lupta la “baioneta' cu Parlamentul si apoi la Curtea Constitutionala pentru a scapa de suspendare. Prima decada a lunii iulie 2012 l-a obligat pe Basescu Traian sa fie la vedere propriul sau avocat, dar instruirea i-au facut-o juristii calificati si angajati la Palatul Cotroceni. Departamentul Constitutional Legislativ a elaborat si a pus in aplicare planul – esuat – de blocare a suspendarii si de ajungere la referendum. Acest Departament este bine incadrat si are la conducere de ani buni pe consilierul prezidential Stefan Deaconu si pe consilierul de stat Claudiu Constantin Dinu.
Potrivit atributiilor, Departamentul Constitutional Legislativ asigura, intre altele, si reprezentarea presedintelui Romaniei in procesele aflate pe rolul instantelor judecatoresti si la Curtea Constitutionala, avand in acest sens si o structura specializata, inclusa in organigrama. Trecand in revista aceste atributii, avem si imaginea rolului pe care Departamentul l-a avut in asigurarea suportului juridic si conceptual pentru un sir de initiative si actiuni ale presedintelui, care l-au adus in situatia de a esua politic.
Astfel, toate afirmatiile lui Basescu legate de acordarea mandatului de formare a Guvernului, conditionata cu reguli in afara Constitutiei, care au inflamat scena politica, au fost “gandite' de acest departament. La fel, sicanele la adresa numirii unor ministri in caz de remaniere, invocarea unor declaratii pe proprie raspundere, suspendarea in urma unor plangeri penale regizate la Cotroceni pleaca tot din “gandirea' juristilor, care au facut din Basescu “mintea' diabolica. Cum spuneam, Departamentul a avut un rol-cheie in aceste zile de foc pentru Cotroceni, deoarece “meciul' cu Parlamentul, pe motiv de neconstitutionalitate, este in atributiile structurii respective. La fel “soparla' cu modificarea Constitutiei, inclusa in referendumul pentru suspendare, pleaca tot de aici. Acordarea de consultatii si efectuarea de analize in domeniul juridic pentru presedintele Romaniei, de care Basescu Traian a avut nevoie in exces, sunt tot in sarcina demnitarilor din Departament.
Intre ele, in batalia politica la care am asistat se afla si intocmirea lucrarilor pregatitoare pentru dezbaterea in Parlament a problemelor ce fac obiectul referendumului.
Cine sunt aceste “capete' juridice pe care au stat atatea sarcini? Stefan Deaconu, consilier prezidential aflat in preaviz dupa demisia depusa inaintea deciziei de suspendare a Curtii Constitutionale, are 38 de ani si o solida cariera didactica si stiintifica in domeniul Dreptului. Este in slujba la Cotroceni din 2005, fiind intre putinii supravietuitori ai echipei de consilieri cu care a plecat Basescu la drumul ajuns acum intr-o fundatura. Loialul slujbas a avansat si in gradele didactice la doua facultati de drept – “Titulescu' si de la Universitatea Bucuresti. Are si diplome “exotice', la Academia Internationala de Drept Constitutional din Tunis (2008), dar si numeroase lucrari publicate.
Nu este un bugetar sarac, avand castiguri salariale din multe surse. In 2004, inainte de venirea la Cotroceni, aduna circa o jumatate de miliarde de lei (vechi) de la Senat, cele doua universitati, drepturi de autor si Centrul de Resurse Juridice. Avea doar un apartament. Ultima declaratie de avere arata o prosperitate in crestere – doua apartamente (unul mostenire), un autoturism Toyota, depozite bancare de circa 150.000 de lei (noi).
Veniturile sunt de la Cotroceni, trei universitati, drepturi de autor si alocatia de la copil. Sotia, Eugenia, consultant la SODEXO Romania, are venituri conform fisei fiscale (ANI poate explica de ce). Declaratia de interese nu anunta nici un contract aflat in derulare, finantat de la bugetul de stat, local si din fonduri externe.
Sa retinem ca Deaconu a lasat acest capitol necompletat in toti anii din urma, desi ar fi avut ceva de declarat.
Celalalt “avocet' al presedintelui, Claudiu Constantin Dinu, are foarte multe legaturi cu seful sau direct, Stefan Deaconu. A fost si el avocet, apoi din 2008 devine lector la Universitatea Titulescu Bucuresti. Din 2009 renunta la avocatura, intrand la Cotroceni pe functia de consilier de stat la Departamentul condus de Deaconu. Este un om cu bunastare declarata, avand case in Urlati si Snagov, doua autoturisme, conturi in banci de circa 800.000 de lei si 60.000 de euro. Dividendele de la firma Nocturn SRL din Urlati sunt si ele substantiale, afacerile familiei fiind bine conduse de parinti. Mama consilierului de la Cotroceni a fost primar PSD in Urlati, iar tatal a candidat acum la primarie.
Atent cu veniturile, nu uita sa-si treaca nimic. Aflam astfel ca de la Cotroceni ia 48.588 lei, suma dublata de veniturile de la Titulescu si de la Universitate.
De la INPPA are inca 36.000 lei drepturi de autor, Blejnar a omis insa sa-l faca platitor de TVA, asa cum a facut-o cu ziaristii care l-au suparat pe Basescu. Interesant este ca venituri substantiale vin din contractele de cercetare finantate cu bani europeni si de la bugetul de stat. Ele sunt mentionate nu la venituri, ci in declaratia de interese. Aflam ca este titularul unui proiect de cercetare finantat POSDRU (89/1,5/5/61968), pentru care sunt angajate fonduri de 144.000 de lei.
Bursa postdoctorala ii aduce lui Dinu Claudiu inca 4.000 de lei pe luna, ceea ce arata ca nu exista criza la bugetarii Cotrocenilor.
Nu intelegem insa de ce dl Stefan Deaconu a omis sa-si treaca in declaratia de interese asemenea contracte. Domnia sa este manager de proiect POSDRU (22.2.1.G40844) in cadrul Universitatii Bucuresti.
Titlul proiectului “Fii pregatit pentru cariera ta', condus de Deaconu, seamana ca doua picaturi de apa cu proiectul unde Dinu Claudiu este asistent manager – “Fii stapan pe cariera ta', dar asta e poate “la deruta'.
Intelegem “fratia' consilierilor de la Cotroceni, care sunt conectati nu doar la treburile statului, ci si la fondurile distribuite prin POSDRU de Ministerul Educatiei. Adica Funeriu, ajuns si el acum sa plece de la Cotroceni de mana cu bursierii POSDRU si inlacrimatul fost presedinte Basescu.
Administratia prezidentiala, aflata in degringolada, nu a putut sa dea raspunsuri credibile la intrebarile legate de afacerile lui Dinu din Urlati si stagiul lui militar. Asta e.