OBSERVATOR
Scandal international in jurul unei "fabrici de produs bebelusi la borcan", pe care presa britanica a identificat-o in Romania. "Fabrica" a fost gasita de reporterii nostri in Bucuresti. Atat ca pare goala. Nici o miscare la sediul clinicii medicale suspectate. Dar terminatiile acestei afaceri duc departe. Foarte departe. In Paradis. Un Paradis fiscal, desigur.
COSMIN BABII, VALENTIN ZASCHIEVICI
|
Cheia paradisului. Sediul firmelor din Strada Olimpului ascunde secrete |
BBC News arunca bomba: in Romania sunt produsi bebelusi fertilizati "in vitro", care sunt livrati "prin posta" beneficiarilor. Mai precis, specialistii de la British Fertility Society, citati de BBC, au depistat o metoda de lucru pe care o considera dincolo de normele si de standardele morale ale practicilor de acest tip. Povestea suna cam asa: in Israel exista o mare criza de donatoare de ovule. Femeile din aceasta tara sunt, pesemne, zgarcite cu propriul material genetic. Barbatii insa sunt generosi cu sperma lor.
OVULE IEFTINE. Pornind de la aceasta realitate, medicul israelian Illya Barr a gasit o solutie salvatoare. A pus, in Bucuresti, bazele unei clinici, pe nume "Global Art", unde impreuneaza in mod savant ovulele romancelor (care se gasesc la discretie in spatiul carpato-danubiano-pontic, asa cum arata si un articol publicat de Jurnalul National acum doua saptamani) cu spermatozoizii adusi de la malul mediteranei.
Embrionii astfel obtinuti sunt trimisi in clinicile de specialitate din strainatate, pentru a fi implantati clientelor de acolo. Care e afacerea? O povesteste chiar Barr, in interviul acordat BBC. Unu la mana, legislatia Romaniei este permisiva cand e vorba de donat ovule. Doi, studentele romance cu foamea-n gat se despart de rodul ovulatiei lor pe nimica toata, pentru 200 de dolari fata de 7.000 de dolari cat primeste o donatoare in America.
Finalul documentarului tradeaza ingrijorarea specialistilor britanici fata de aceasta afacere cu embrioni.
Redactorii Jurnalului National au facut ieri o vizita la sediul firmei mentionate de BBC news. Pe Strada Olimpului, la nr. 47, e o cladire prevazuta cu niste camere de luat vederi, de trei etaje, noua, unde nu era nimeni. Nici vecinii nu vedeau lume intrand si iesind din
casa. Foarte rar, apareau "niste domni imbracati bine", care stateau inauntru putin. O femeie de serviciu face curat o data pe saptamana si aeriseste cele prin casa. Vanzatoarea de la magazinul alimentar din apropiere ne zice ca nu crede sa fie instalata inauntru aparatura medicala, incaperile fiind folosite mai curand ca birouri. Si, anul trecut, prin noiembrie, si-a facut aparitia prin zona o echipa de la BBC, care s-a interesat fara succes de locatarii imobilului, au facut poze si s-au intors fara a putea vorbi cu acestia.
CASTIG DIN PAGUBA. Acesta este sediul firmei Global Art, mentionat in articolul BBC. Firma are ca unic asociat⦠tot o firma: Raine Services Ltd. Cu sediul in Insulele Virgine, cunoscut paradis fiscal. Un loc unde banii se simt in largul lor. Ceva profit trebuie ca are firma in cauza, cata vreme isi permite un asemenea sediu, pentru care plateste
chirie grasa. Potrivit site-ului Ministerului Finantelor, firma merge insa pe pierdere. Bilantul pe 2003 e negativ: pierdere - 644 milioane. La fel si-n anii precedenti.
Cei trei administratori sunt cetatenii israelieni Herman Butnaru (in varsta de 83 de ani!) si Hof Yaacov (care si-a pierdut, se pare, calitatea de administrator), precum si doctorita Ioana Mary Louciene Ghionescu. Dar, la aceeasi adresa, isi are sediul o alta firma, Global Medrom. Actionar majoritar, aceeasi Raine Services. Doctorita Ghionescu are 5% din actiuni.
Global Medrom are autorizatie de cabinet de consultatii obstetrica-ginecologie. Potrivit unor surse medicale, cabinetul nu are contract cu Casa de Asigurari de Sanatate, ceea ce inseamna ca deruleaza activitati pe cont propriu. Autoritatile romane, sesizate dupa aparitia documentarului, se intereseaza acum atat de activitatile medicale, cat si de cele financiare.
Cu toate eforturile noastre, nici unul dintre administratorii celor doua firme nu au fost de gasit, pentru a da explicatiile de rigoare.
CU POLITIA
"Reprezentantii Ministerului au fost astazi la sediul firmei si nu au gasit pe nimeni. Vom merge si maine. Daca usa va ramane in continuare inchisa, vom cere ajutorul politiei si al Parchetului" -
Ioan Buraga, director general
Ministerul Sanatatii