x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Becali: Pericolul social depinde de "comportamentul unei persoane în cetate"

Becali: Pericolul social depinde de "comportamentul unei persoane în cetate"

16 Apr 2009   •   00:00

Finanţatorul Stelei a explicat instanţei, astăzi, ce înseamnă pericol pentru ordinea publică în accepţiunea sa, spunând că acesta depinde de comportamentul "unei persoane în cetate" şi înşiruind actele de "iubire milostivă" pe care el le-a făcut, scrie Mediafax.

Gigi Becali a ţinut să precizeze, în faţa judecătorului, că doi nepoţi ai săi au fost bătuţi, iar agresorii, ulterior, au venit să fie pedepsiţi, însă finanţatorul Stelei a afirmat că trebuie "să se meargă la lege".

El a făcut această afirmaţie referindu-se la motivarea judecătorilor care au decis arestarea sa preventivă, magistraţi care au invocat faptul că finanţatorul clubului Steaua a apelat la o "justiţie privată" considerată inacceptabilă într-un stat de drept.

Totodată, Becali a afirmat că, în curând, se va dovedi faptul că declaraţiile pe care le-au dat cei trei hoţi ai maşinii sale au fost făcute în prezenţa "ofiţerilor de poliţie" care ar fi trebuit să-i ducă la poliţie, dar s-a renunţat, întrucât Becali "i-a iertat".

În legătură cu pericolul pentru ordinea publică reţinut în motivarea deciziei de arestare a lui Becali, acesta a declarat că a constatat din presă că un anume Iancu, care a sechestrat "cu lanţ şi lacăt la gât" persoane ca pe nişte animale, este judecat în libertate, la fel ca şi în cazul unei taximetriste violate.

Becali a spus că, în cazul acestora, nu s-a reţinut pericolul pentru ordinea publică a agresorilor, în schimb, în cazul său, instanţa a apreciat că există.
"Ceea ce cred eu că este pericol public depinde de comportamentul persoanei în cetate, de percepţia cetăţenilor, cel mai mult de corectitudine şi de virtuţile unei persoane", a afirmat Becali, spunând că el este un om "iubitor şi milostiv".

Gigi Becali a vorbit de faptul că, de la vârsta de 20 de ani, face fapte bune, că din 1990 a botezat sute de copii orfani, că a făcut un cimitir privat şi că finanţează înmormântarea morţilor abandonaţi în spitale, că a construit o biserică în Basarabia, ajutând cu bani văduvele celor căzuţi în războiul de independenţă şi că a donat 300.000 de dolari bisericii din Washington.

Gegi Becali este audiat în cadrul judecării a două cereri similare de eliberare a sa sub control judiciar formulate separat de doi avocaţi angajaţi de finanţatorul echipei Steaua.

De altfel, avocaţii au "bombardat" Judecătoria Sectorului 1 cu cereri de revocare a măsurii arestării preventive, de eliberare pe cauţiune sau sub control judiciar.

Cererile de revocare au fost respinse, deciziile fiind definitive, nemaiputând fi contestate la Tribunalul Bucureşti, însă o cerere de eliberare sub control judiciar poate fi supusă căii de atac în caz de respingere.

Unul dintre avocaţii lui Gigi Becali este căsătorit cu o judecătoare de la Tribunalul Bucureşti.

Gigi Becali şi gărzile sale, Cătălin Zmărăndescu, Ştefan Dediu, Nicolae Dumitraşcu şi Dumitru Beciu, au fost arestaţi preventiv, în 3 aprilie, de Judecătoria Sectorului 1, măsura fiind confirmată, trei zile mai târziu, de judecătorii Tribunalului Bucureşti.

În cazul lui Marius Petrinel Geavela, instanţa a decis să nu ia măsura arestării preventive, interzicându-i însă acestuia să părăsească ţara.

Becali, alături de alte cinci persoane - Cătălin Otto Zmărăndescu, Ştefan Dediu, Nicolae Dumitraşcu, Dumitru Beciu şi Marius Petrinel Geavela - este acuzat de trei fapte de lipsire de libertate în mod ilegal. Dediu este acuzat şi de uz de armă neletală din categoria celor supuse autorizării, fără drept.

Parchetul Capitalei, care a cerut arestarea acestora, susţinea, în motivarea solicitării de arestare preventivă pericolul pentru ordinea publică pe care îl reprezintă acuzaţii, considerând că "s-au erijat în organe de aplicare a legii".

Aceştia sunt acuzaţi că, în noaptea de 26 spre 27 ianuarie, au prins şi sechestrat trei bărbaţi care îi furaseră maşina omului de afaceri.

Motivul arestării celor cinci este acela că aceştia şi-au făcut dreptate singuri, iar o justiţie privată nu poate fi acceptată într-un stat de drept.

×
Subiecte în articol: observator becali