x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator BNS propune schimbarea Codului Muncii

BNS propune schimbarea Codului Muncii

de Diana Scarlat    |    15 Oct 2012   •   15:38
BNS propune schimbarea Codului Muncii

Blocul Naţional Sindical (BNS) vrea să schimbe Codul Muncii. Propunerile de modificare au fost lansate astăzi, printr-o campanie naţională pentru strângerea de semnături în vederea modificării actualului Cod al Muncii.

Sindicaliştii arată că actuala legislaţie a muncii este defavorabilă, din multe puncte de vedere, angajatului, oferind libertate deplină angajatorului. De asemenea, conducerea BNS arată că rata şomajului în România este, în realitate, de peste 20%, iar schimbările pe care BNS le propune pentru Codul Muncii ar veni în sprijinul creşterii reale a gradului de ocupare.

BNS face propuneri în acest sens după o analiză detaliată a actualului Cod al Muncii, realizată împreună cu o echipă de experţi coordonată de prof.dr. Alexandru Athanasiu. Eceeaşi echipă a elaborat un proiect de lege care "corectează erorile din actualul Cod al Muncii şi echilibrează relaţia dintre angajat şi angajator, punând totodată legislaţia muncii din România în acord cu prevederile Constituţiei, cu directivele europene, convenţiile OIM şi prevederile Cartei Sociale Europene Revizuite”, a declarat Dumitru Costin, liderul BNS, în cadrul conferinţei de presă organizate cu ocazia lansării propunerii legislative.

Proiectul BNS se adresează direct forţei de muncă, orice lucrător nemulţumit de prevederile actualului Cod al Muncii fiind invitat să semneze tabelul de susţinere pentru proiectul BNS, disponibil la sediile filialelor judeţene ale confederaţiei. În urma strângerii a 100.000 de semnături, BNS va înainta Parlamentului proiectul de lege, pentru a fi dezbătut şi adoptat.

"Pe lângă modificarea Codului Muncii, pe lista de priorităţi pe termen scurt a BNS se mai află încă trei proiecte de lege menite să corecteze erorile din legislaţia muncii şi să completeze setul de instrumente pe care lucrătorii le au la dispoziţie pentru a-şi apăra drepturile. Până la sfârşitul anului vor fi lansate în dezbatere publică şi promovate. Este vorba despre proiectul de lege privind negocierile colective, proiectul de lege privind conflictele de muncă şi proiectul de lege privind ratificarea Protocolului Adiţional la Carta Socială Europeană Revizuită”, explică Dumitru Costin.

×