x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Boc a prezentat bilanţul României, la cinci ani de la aderarea la UE: Investiţii nefolosite, restricţii de muncă, absorbţie redusă

Boc a prezentat bilanţul României, la cinci ani de la aderarea la UE: Investiţii nefolosite, restricţii de muncă, absorbţie redusă

02 Feb 2012   •   08:46
Boc a prezentat bilanţul României, la cinci ani de la aderarea la UE: Investiţii nefolosite, restricţii de muncă, absorbţie redusă

Romania a asigurat libera circulatie a persoanelor odata cu aderarea la UE, dar a acumulat si neimpliniri majore, precum neutilizarea pe deplin a investitiilor straine directe, mentinerea restrictiilor pe piata muncii si o rata scazuta de absorbtie a fondurilor europene, a afirmat premierul Emil Boc

Esecul in eliminarea Mecanismului de Cooperare si Verificare (MCV) impus de Comisia Europeana si un deficit mare de competitivitate al Romaniei fata de alte state membre ale UE sunt alte neimpliniri mentionate de seful Guvernului pentru perioada de dupa integrarea europeana a Romaniei, la o conferinta cu tema "Romania in UE. Cinci ani de la aderare".

Premierul a aratat ca Romania este dependenta in continuare de Uniunea Europeana, 65,8% din export fiind derulat cu state comunitare.

In discursul sustinut la conferinta, seful Executivului a remarcat ca pentru integrarea Romaniei in UE si NATO a existat coerenta din partea fortelor politice si "in consecinta, si impliniri", proces ale carui principale avantaje au fost libera circulatie a bunurilor, capitalurilor si persoanelor, precum si un volum important de investitii straine directe, respectiv 44 miliarde euro in intervalul 2003-2010, incluzand si perioada postaderare.

"As mentiona si consolidarea statului de drept in Romania, deoarece oricate critici ar exista, cateva lucruri nu pot fi contestate, si anume ca statul de drept s-a perfectionat in acesti ani, libertatile si drepturile cetatenesti au garantii corespunzatoare, iar institutiile statului au inceput sa functioneze aproape de standardele europene chiar daca unele lucruri mai trebuie perfectionate", a spus Boc.

In privinta neimplinirilor, Boc a amintit insa ca zece state UE inca mentin restrictii pentru lucratorii romani pe piata muncii si a mentionat si neutilizarea pe deplin a investitiilor straine directe, acuzand din nou guvernarea din perioada 2007-2008 pentru acest esec.

"Din fericire, investitiile straine directe nu au fost folosite pe deplin, in sensul ca am avut sansa unei cresteri economice consistente si am ratat ocazia de a ne moderniza statul in acea perioada, cand era mult mai usor sa faci reforme structurale, iar in loc sa facem acest lucru, din nefericire, am aplicat politici populiste care nu au avut sustinere in economie", a sustinut premierul.

El a mai aratat ca Romania inregistreaza a patra cea mai mica datorie publica din PIB la nivelul UE, cu 61% sub media europeana, dar si o productivitate cu 57% mai mica decat media UE. Pentru recuperarea acestui decalaj, masurile avute in vedere de Guvern sunt cresterea de la 63% la 70% a ratei de ocupare a populatiei cu varsta cuprinsa intre 20-64 ani, majorarea la 2% din PIB a ponderii investitiilor in cercetare-dezvoltare si reducerea ratei de saracie cu 580.000 persoane aflate in aceasta situatie.

In opinia premierului, masurile de reforma dispuse de Guvern in educatie, justitie, asistenta sociala si prin modificarea Codului Muncii au fost corecte si necesare.

El a aratat ca Romania poate "xecela" la nivelul UE prin agricultura, turism si energie, dar mai ales prin creativitate, avand avantajul potentialului uman.

×