Salariile mari din unele companii de stat vor fi plafonate în semn de solidaritate cu bugetarii cărora le sunt diminuate veniturile, a declarat, azi, în Parlament, premierul Emil Boc.
El a arătat că plafonarea salariilor mari din anumite companii de stat, ca "semn de solidaritate", se va adăuga altor măsuri avute în vedere de Guvern, precum reducerea suplimentară a cheltuielilor cu bunuri şi servicii în instituţii publice şi o nouă diminuare a numărului de agenţii guvernamentale.Surse oficiale au declarat, săptămâna trecută, că Guvernul va stabili un plafon salarial maximal pentru angajaţii companiilor de stat şi cei ai regiilor autonome, iar din câştigul care depăşeşte acest plafon o cotă de peste 70% va fi vărsată într-un fond de solidaritate, Executivul constatând că salariile nu pot fi reduse cu 25% în aceste unităţi.
Plafonul salarial va depăşi cu mult salariul mediu pe economie, urmând să fie stabilit cel mai probabil la peste 5.000 lei.
Procedura va fi reglementată printr-un memorandum care urmează să fie avizat de Guvern. În memorandumul guvernamental, virarea sumelor va fi prezentată ca având un caracter "benevol", dar va reprezenta practic o decizie a acţionarilor şi conducerii acestor companii şi regii de stat.
"Adunările generale ale acţionarilor şi consiliile de administraţie vor fi mandatate să ceară managerilor din aceste companii şi regii să vireze unele sume către fondul de solidaritate. Va fi un plafon salarial, iar din ce trece de acest plafon o cotă de peste 70% va fi virată la fond. Reducerea cu 25% a salariilor în cadrul acestor companii de stat nu este posibilă şi nu va fi aplicată", au arătat sursele citate.
Guvernul a anunţat ulterior că bugetele companiilor de stat vor fi reevaluate, ca prim pas spre reducerea salariilor, dar unităţile care au efectuat deja restructurări, precum CFR, nu vor fi supuse acestei reevaluări.
Proiectul legii de reducere a cheltuielilor bugetare, promovat de Guvern prin angajarea răspunderii, prevede reducerea cu 25% a salariilor angajaţilor din instituţiile publice, nu însă şi pentru companiile de stat care se finanţează din venituri proprii.