In ciuda pastrarii, pentru acest an, a impozitului de 1% pe castigurile din tranzactii, valoarea acestora la Bursa de Valori Bucuresti (BVB) s-a pastrat si ieri la un nivel apropiat de minimul anului, abia atingand 2,3 milioane de euro (82,2 miliarde de lei).
|
"SECETA". Volum redus de tranzactii la burse |
Minimul a fost atins luni, la 2,2 milioane de euro (80,2 miliarde de lei), in chiar prima zi de revenire la ve-chiul impozit. Pe o asemenea "seceta" (lichiditate redusa, adica volum mic de tranzactii), cresterea indicilor care masoara evolutia preturilor isi pierde din semnificatie. Potrivit analistilor de specialitate, o crestere de pret este cu atat mai importanta pentru evolutia unei actiuni, cu cat s-au invartit sume mai mari de bani.
ASTEPTAND STRAINII. "De circa 4 luni, investitorii straini sunt cvasiabsenti, iar asta atarna mai greu decat aspectul fiscal in evolutia pietei", apreciaza Nicolae Ghergus, directorul societatii de brokeraj Confident Invest. "Romanii nu au inca masa critica necesara de a determina tendinte majore, influentandu-le cu numai 5%-6%", adauga Ghergus.
Problema este ca, in mod traditional, strainii isi diminueaza activitatea in perioada verii, daca nu exista stimulente exceptionale pe o piata sau alta. Cum analistii straini atribuie inca economiei romanesti un factor de risc ridicat, brokerii prefera sa-si conserve fara griji pozitiile.
VARA GRABITA. De altfel, inca din mai, statisticile au confirmat ca "sentimentul pietei" se aseamana mai curand cu unul de vacanta. La BVB, media valorii zilnice a tranzactiilor a fost de doar 4,7 milioane de dolari, fata de media anului, de 7,8 milioane, si ar fi fost probabil si mai mica, daca piata nu ar fi fost influentata de factori externi, ca in cazul Rompetrol. Tot in mai, valoarea medie de piata a companiilor listate (capitalizarea) a fost de 10,1 miliarde de euro, fata de o medie a anului de 11,1 miliarde de euro. Cresterile de preturi de ieri au adus capitalizarii doar un plus de 100 milioane de euro.
Lucrurile nu au stat mai bine la Bursa Electronica Rasdaq (BER), unde strainii au contat pentru doar 10% din cumparari, dar au ordonat 22% din vanzarile de actiuni. Capitalizarea, si asa firava a BER, a scazut in mai cu 5,6%, pana la echivalen-tul a 2,5 miliarde de dolari.
(Adrian N. Ionescu)