x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Campioni la fonduri nerambursabile

Campioni la fonduri nerambursabile

de Diana Scarlat    |    05 Oct 2012   •   21:56
Campioni la fonduri nerambursabile

Câţiva români şi saşi plini de entuziasm, din Transilvania, animaţi de un britanic îndrăgostit de ţara noastră, au devenit adevăraţi campioni la absorbţia de fonduri nerambursabile pentru zona rurală. După şapte ani de succes, vor să le ofere tuturor proiectele lor câştigătoare, pe un site.

"Ne-am apucat de fonduri nerambursabile în 2005, când am reuşit să atragem primii bani de la Darwin Initiative. A fost primul proiect finanţat al Fundaţiei ADEPT Transilvania şi începutul colaborării cu Orange România, care a cofinanţat proiectul cu 50%. Sunt economist, dar m-am implicat foarte mult în dezvoltare locală. De "vină” este colegul meu, Nat Page, care a venit în vizită la Viscri şi a avut nevoie de cineva care să vorbească engleza şi să-l ajute la dezvoltarea unei fundaţii, din punct de vedere administrativ, tehnic şi contabil”, spune Cristi Gherghiceanu, directorul fundaţiei, care a adus zonei Târnava Mare finanţare pe numeroase proiecte de mediu şi dezvoltare locală, prin Darwin Initiative, POS Mediu, PNDR, şi Norway Grants, ultimele fiind şi cele mai flexibile şi mai convenabile din punctul de vedere al beneficiarilor.

"ADEPT Transilvania s-a născut în 2004, la iniţiativa colegului meu, Nathaniel Page, director al fundaţiei. Scopul fundaţiei este conservarea biodiversităţii şi dezvoltarea rurală în sud-estul Transilvaniei. Astfel am creat prima zonă pilot pentru măsurile de agromediu, noi măsuri de agromediu prezentate şi acceptate de ministerul agriculturii şi unităţi model de procesare şi colectare de materii prime. Urmărim dezvoltarea, în fiecare an, a cel puţin două noi activităţi turistice pentru diversificarea serviciilor din zonă, creşterea numărului de turişti în zonă, prin centrul de informare turistică din zonă şi lucrăm pentru promovarea zonei în ţară şi în străinătate”, mai spune Cristi.

Echipa fundaţiei a început cu trei oameni, iar în prezent numără 12 persoane. Ben Mehedin, zis şi "doctorul”, este foarte bun în relaţiile cu oamenii din Târnava Mare. El este cel mai implicat în partea de comunicare. Răzvan Popa este responsabil de partea de biodiversitate şi măsuri de agromediu, Cornel Stanciu se ocupă de agroturism, fiind supranumit, în grup, "omul care rezolvă orice”, iar Nat Page este "cel mai bun diplomat din echipă”, despre el spunându-se că "deschide orice tip de uşă”. Nu în ultimul rând, Lenke Balint este resposabila cu strategia de turism şi evenimentele locale, târguri, pieţe şi multe altele. Şi pentru că activitatea lor este înfloritoare, s-au gândit să-i ajute şi pe alţii să-şi dezvolte zona prin proiecte pe fonduri nerambrusabile, oferindu-le exemplele câştigătoare. "Noi ne-am gândit să facem o pagină nouă pe situ-ul organizaţiei, pe care să postăm diferite proiecte câştigătoare, ca model pentru toţi cei care vor să aplice pe activităţi similare. De ce? Pentru că avem nevoie de cât mai multe proiecte câştigătoare pentru ca zona rurală să aibă de câştigat. Vrem să împărtăşim din experienţele noastre şi din experienţele celor care sunt de acord să le ofere şi altora proiectele, în încercarea de a mai ridica moralul celor care vor să acceseze proiecte asemănătoare”, mai spune Cristi Gherghiceanu.

×