Procurori DNA l-au pus sub învinuire pe şeful Vămilor, Radu Mărginean, care este acuzat de primire de mită şi trafic de influenţă. Şeful vămilor este acuzat că a primit o sumă importantă de bani ca să îl numească în funcţie pe fostul şef al vămii Halmeu, Nicoleta Dobrescu. Nu a recunoscut acuzaţiile şi susţine că este nevinovat.
Mărginean are două apartamente, unul în Oradea şi altul în Târgul Jiu, pe care le-a cumpărat în 1994, respectiv în 2010. Mai deţine un teren în suprafaţă de 12.800 de mp, în intravian, în Bihor, pe care-l posedă în cotă parte cu Becher Dan. Familiia Mărginean mai are şi bijuterii în valoare de 6.500 de euro precum şi un depozit bancar în valoare de 10.754 de euro. Totodată, Mărginean a vândut un apartament pe care a luat 31.000 de euro, în 2009.
Radu Mărginean a câştigat ca şef al Vămilor 64.247 de lei, în 2009, iar soţia sa, care este operator transport, a ridicat şi ea 6.199 de lei, în aceiaşi periadă, conform Declaraţiei de avere, din noiembrie 2010. Asta înseamnă că familia Mărginean a avut un câştig anual de circa 16.300 de euro, având în vedere că nu mai obţine venituri din alte surse, cum ar fi închiriere de locuinţe sau alte tipuri de venituri.
Mărginean este vicepreşedinte ANAF şi şef al Vămilor din data de 3 februarie 2009, dar a lucrat în sistemul vamal din 1992. A urcat în ierarhie treaptă cu treaptă de la lucrător vamal la Biroul Vamal Borş, Direcţia Regională Vamală, la şef Birou Vamal Oradea. În această perioadă a fost subalternul lui Vasile Blaga când acesta era şef la Vama din Oradea, întâlnire care s-a dovedit benefică pentru Mărginean, care din 2001 a devenit el şeful vămii din Oradea.
Din 2005 s-a mutat la Bucureşti ca director la Direcţia Supraveghere Accize şi Operaţiuni Vamale. Este de profesie inginer mecanic, este căsătorit şi are un copil.
O altă persoană ajunsă la conducerea Vămilor, apropiată Partidului Democrat Liberal este Viorel Comăniţă, director Direcţia Supraveghere Accize şi Operaţiuni Vamale din cadrul autorităţii Vamale a Vămilor. La nici 35 de ani, sibianul Comăniţă a fost propus de PD-L să preaia funcţia lui Sebastian Bodu, pe vremea guvernului Tăriceanu. Viorel Comaniţă şi Sebastian Bodu au fost colegi de facultate la Sibiu şi au rămas prieteni buni, conform celor relatate de presa din Sibiu. Deţine împreună cu soţia un teren intravilan în Cristian, Sibiu, în suprafaţă de 1.782 mp, pe care a ridicat şi o casă de 289 mp. Terenul a fost obţinut în urma unei donaţii şi a unui schimb, conform Declaraţiei de avere din anul 2009. Totodată, în anul 2008 a înstrăinat un apartament printr-un contract de schimb. De asemenea, familia deţine depozite în valoare de 3.900 euro şi 185.000 de lei. Veniturile lui Viorel Comăniţă au fost de 171.545 de lei ca director în Vamă plus 25.200 lei ca membru al unui Consiliul de Administraţie, în 2009. Şi soţia sa a câştigat 90.800 de lei, din două locuri de muncă.
Mutescu Marcel Simion este din 2005 director la Autoritatea Naţională a Vămilor, Direcţia Tehnici de Vămuire şi Tarif Vamal. A trecut de partea autorităţilor în anul 2005, dar a fost patru ani lider sindical, vicepreşedinte al Sindicatului Vamal Unirea. Este prieten de ani de zile cu Vasile Marica, cel care, se spune, l-a promovat în reţeaua sindicală, conform unor informaţii apărute în presă. Deţine 6 hectare de teren în comuna Perişoru, judeţul Călăraşi, pe care le are în urma unui proces de succesiune. Deţine două apaprtamente, unul în Bucureşti pe cale l-a cumpărat şi altul moştenit în Târgovişte. Mai are un autoturism Audi şi depozite bancare în valoare de 160.000 lei, 23.000 euro şi 23.000 dolari. Venitul anual încasat s-a ridicat la 175.199 lei, conform declaraţie de avere, datată 30.03.2009. O declaraţie mai recentă nu a fost găsită în baza de date ANAF-Vamă.
Stâmbelu Gheorghe este un alt apropiat al lui Vasile Marica, fost Secretar General al Agenţiei Nationale a Funcţionarilor Publici, ajuns director, Direcţia Resurse Umane. Deţine 2 terenuri în Fundulea, două case în Bucureşti şi respectiv Fundulea, precum şi un apartament în capitală. Mai are şi depozite bancare în valoare totală de 50.000 de euro, precum şi bijuterii, tablouri şi fotolii din secolul 19, card depăşesc 7.000 de euro, conform unei declaraţii de venituri din 2005.
O parte importantă din capii Vămii nu şi-au actualizat declaraţiile de avere conform legii. Deşi acesta prevede ca actualizarea să se facă o dată pe an sau ori de câte ori se produc schimbări în averea demnitarului respectiv, atât Stâmbelu Gheorghe, cât şi Mutescu Marcel Simion şi Viorel Comăniţă nu şi-au actualizat aceste declaraţii prin care trebuiau să-şi facă publice averile. Se pune astfel întrebarea dacă aceştia nu-şi dosesc de ochii opiniei publice averile dobândite în ultimul sau ultimii ani.