x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Cum privesc irakienii presa

Cum privesc irakienii presa

05 Apr 2005   •   00:00

Analistul politic francez Nicolas Henin, care zilele trecute a comentat in mai multe randuri criza creata de rapirea celor trei ziaristi romani si a cetateanului romano-irakiano-american, explica, pentru Radio Delta RFI, psihologia rapitorilor irakieni.

El este de parere ca irakienii, care au trait intotdeauna in dictatura, nu stiu ce este o informatie independenta, iar pentru ei jurnalistii straini sunt doar mesagerii guvernelor tarilor de origine. Henin, specialist in chestiunea irakiana, stabilit in Iordania, afirma ca "discretia" este un cuvant-cheie pentru ca orice negociere privind eliberarea unui ostatic sa poata avea succes.

POZITIE COMUNA. Intrebat cum apreciaza ideea Asociatiei Reporters Sans Frontieres ca institutiile media sa colaboreze intre ele, in zonele de conflict, Henin declara ca posturile ar trebui sa aiba o pozitie comuna. "Trebuie sa ne gandim. De ce jurnalistii occidentali s-au dus in Irak si de ce au devenit tinte? Jurnalistii sunt vizati pentru ca au dreptate sau pentru ca sunt o modalitate buna de a face bani?! Suntem tinte politice? Daca da, trebuie sa ne protejam. Si altceva: suntem atacati pentru ca rapitorii nu stiu ce este o informatie independenta. Ne ataca pentru ca ne considera dusmani, pentru ca ei cred ca lucram impotriva lor, pentru ca nu stiu ce inseamna munca noastra? Acesta sa fie aspectul care ii deranjeaza? Sau nu cunosc situatia si putem sa le explicam?", spune Henin. El sustine ca este necesar sa ne punem multe intrebari, dar nu si intrebarea daca trebuie sau nu sa mergem in zona. "Pentru ca raspunsul este da, trebuie sa continuam sa mergem in Irak, sa transmitem informatii de acolo", precizeaza Henin. (Marina Constantinoiu)

×
Subiecte în articol: observator