x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Deficit major de medici la Serviciul Judeţean de Ambulanţă Prahova

Deficit major de medici la Serviciul Judeţean de Ambulanţă Prahova

de Agerpres    |    05 Iun 2014   •   18:04
Deficit major de medici la Serviciul Judeţean de Ambulanţă Prahova

Serviciul Judeţean de Ambulanţă (SAJ) Prahova se confruntă cu un deficit major de medici, directorul instituţiei, medicul Daniel Nicolae, afirmând că serviciul funcţionează în "regim de avarie" de câţiva ani.

Al doilea cel mai aglomerat serviciu de ambulanţă din ţară, după Bucureşti, funcţionează, de câţiva ani, "pe avarie", posturile de medici fiind acoperite în procent de doar 25%, deficit de personal înregistrându-se şi la capitolul asistenţi şi ambulanţieri.

Potrivit directorului SAJ Prahova, probleme majore din punctul de vedere al personalului sunt din anul 2010, de când s-a scos plata orelor suplimentare fiind, în acelaşi timp, blocate posturile.

"Serviciul Judeţean de Ambulanţă, ca şi unitate care asigură asistenţa medicală de urgenţă prespitalicească la nivelul judeţului Prahova, se situează, ca volum de muncă, al doilea după Bucureşti, dar, ca şi structură de personal, este al şaselea din ţară. Suntem un serviciu foarte mare. Ar trebui să avem 51 de medici şi efectiv la lucru sunt 13, deci avem o acoperire de 25% la capitolul personal cu studii superioare- medici. În ceea ce priveşte acoperirea cu ambulanţieri şi asistenţi, care reprezintă marea majoritate a personalului operativ de la noi, acoperirea este de 63%, deci avem un deficit de 75% la doctori şi de 37% la asistenţi şi ambulanţieri", a explicat Nicolae.

În aceste condiţii, practic, pe fiecare tură de serviciu lucrează doar doi medici care acoperă urgenţele majore pe raza judeţului Prahova, media solicitărilor zilnice la SAJ fiind de aproximativ 300.

Pentru ca acele cazuri care pun în pericol viaţa oamenilor să fie acoperite în mod operativ, la nivelul serviciului se face o prioritizare a cazurilor.

"Asta înseamnă că cele 120.000 de solicitări pe care le rezolvăm într-un an la nivelul judeţului Prahova şi o medie de 300 pe 24 de ore ne impun o anumită rigoare în rezolvarea solicitărilor, şi anume trierea cazurilor în aşa fel încât să putem proteja urgenţa majoră care pune viaţa în pericol, iar celelalte tipuri de solicitări care nu pun viaţa în pericol, cum ar fi o stare febrilă, o fractură la o extremitate a corpului, fie că e membru superior sau inferior fără afectarea stării generale, să poată fi temporizate în aşa fel încât să putem să asigurăm nevoia de asistenţă medicală la nivelul judeţului", a spus Nicolae.

Unii dintre cei care solicită serviciile SAJ Prahova renunţă uneori la a mai aştepta ambulanţa, deplasându-se la spital cu mijloace proprii, în condiţiile în care se întâmplă ca timpul de aşteptare să ajungă chiar şi la 40 de minute în unele cazuri.

Nicolae a arătat că pentru deblocarea parţială a situaţiei este nevoie de ocuparea posturilor vacantate prin pensionare la începutul anului, fiind vorba despre un medic, trei ambulanţieri şi doi asistenţi.

În acest sens, au fost făcute demersuri pentru organizarea de concursuri pentru aceste posturi, însă instituţia nu a primit, după două luni, niciun răspuns.

"Un medic e o picătură într-un ocean faţă de nevoia de medici de la nivelul judeţului, dar ne putem asigura cu acel medic o permanenţă pentru liniile de gardă pe care le avem. Am făcut demersuri pentru aprobarea de organizare de concursuri, după două luni încă nu am primit un răspuns concret, ceea ce este destul de mult, am făcut revenire după 30 de zile, aşteptăm săptămâna aceasta, dacă nu, vom face o nouă revenire pentru aprobare pentru organizarea de concursuri la nivelul judeţului Prahova", a declarat sursa citată.

×
Subiecte în articol: ambulanta prahova