Traficul rutier se desfăşoară îngreunat în Dolj din cauza ninsorilor abundente din ultimele 24 ore, administratorii nemaiavând la dispoziţie toate utilajele de deszăpezire fiindcă au decis împreună cu proprietarii de la care au fost închiriate maşinile ca aceştia să le retragă din 1 martie.
Prefectul de Dolj, Eugen Georgescu, a declarat, pentru Mediafax, că stratul de zăpadă depus pe carosabil măsoară între unu şi cinci centimetri pe drumurile naţionale şi între opt şi zece centimetri pe cele judeţene.
"Această zăpadă are o caracteristică aparte. Este o zăpadă uscată care s-a depus peste cea care a căzut ieri (luni - n. r.), care a fost mai umedă. Astfel că sub acest strat de zăpadă este gheţuş", a declarat prefectul Eugen Georgescu.
El spune că administratorii drumurilor judeţene şi naţionale patrulează pe şosele pentru a nu interveni blocaje sau probleme pe carosabil.
"E adevărat că se circulă mai greu, dar nu au fost blocaje sau restricţii de circulaţie. Poliţia rutieră este în stradă şi verifică maşinile la ieşirile din Craiova", a mai spus prefectul Eugen Georgescu.
Directorul Direcţiei Regionale de Drumuri şi Poduri (DRDP) Craiova, Ştefan Stoica, a declarat că unitatea a operat, în noaptea de luni spre marţi, pe drumurile naţionale cu jumătate din utilajele pe care le-a avut la dispoziţie la începutul iernii.
"S-a intervenit cu 31 de utilaje şi s-au împrăştiat 417 tone de material antiderapant. Contractul nostru de închiriere de utilaje expiră în 15 martie, dar, din raţiuni economice, maşinile trebuind să fie plătite chiar şi atunci când stau, am decis ca o parte din ele să le dăm înapoi la proprietar începând cu 1 martie", a declarat Ştefan Stoica.
Conform sursei citate, circulaţia se desfăşoară normal, în condiţii de iarnă, pe toate drumurile naţionale din judeţul Dolj.
Directorul Societăţii de Lucrări Drumuri şi Poduri (LDP), Gheorghe Mâciu, afirmă că administratorii drumurilor judeţene acţionează încă de luni după-amiază, nefiind probleme de circulaţie.
"Am acţionat cu 35 de utilaje şi am folosit peste 200 de tone de material antiderapant. Se circulă în condiţii de iarnă dar nu avem vreun drum blocat sau cu restricţie”, a spus Gheorghe Mâciu directorul LDP Dolj, societate care administrează peste 1.100 kilometri de drumuri judeţene.
El spune că societatea de drumuri acţionează pentru deszăpezire cu utilaje din regie proprie, apelând la închirierea de maşini doar în momentele în care lucrătorii LDP Dolj nu au putut face faţă unor situaţii.
"Noi operăm cu maşinile noastre. E adevărat că punctual am închiriat şi am apelat la utilaje ale unor societăţi. Pentru cei de la drumuri naţionale e mai greu, pentru că ei sunt nevoiţi să plătească şi perioada în care utilajele stau şi nu lucrează", a explicat directorul de la drumuri judeţene, Gheorghe Mâciu.
În Constanţa traficul se desfăşoară îngreunat, dar fără probleme deosebite
Circulaţia rutieră se desfăşoară îngreunat în judeţul Constanţa, carosabilul fiind acoperit cu zăpadă şi gheaţă, însă fără probleme deosebite, toate drumurile naţionale şi majoritatea celor judeţene şi comunale fiind practicabile.
Potrivit Serviciului Poliţiei Rutiere Constanţa, câteva probleme se înregistrează pe drumurile judeţene şi comunale din sudul judeţului, din zona Mangalia, dar fără să fie vreun drum închis.
De asemenea, conducătorii auto trebuie să circule cu atenţie deosebită pe DN 2A Constanţa - Hârşova, DN 22 Constanţa - Tulcea, DN 38 Constanţa - Mangalia, DN 39 Agigea - Negru - Vodă, DN 22C Constanţa - Cernavodă, DN 2 Constanţa - Ostrov, care sunt acoperite de zăpadă frământată de unu până la cinci centimetri.
Şi pe arterele din municipiul Constanţa se circulă în condiţii de iarnă, fără mari probleme pentru participanţii la trafic.
Conducătorii auto sunt sfătuiţi să adapteze viteza la condiţiile de drum, să păstreze în mers o distanţă suficientă pentru a putea opri in condiţii de siguranţă şi să nu acţioneze brusc mecanismele de direcţie şi frânare ale maşinii.
Porturile de la Marea Neagră continuă să fie închise, operaţiunile portuare fiind sistate încă de luni după-amiază din cauza condiţiilor meteorologice nefavorabile.
Potrivit Căpităniei Zonale Constanţa, activitatea în porturile Constanţa Nord, Constanţa Sud, Midia şi Mangalia a fost sistată din cauza vântului foarte puternic care suflă cu peste 60 de kilometri pe oră. Din acest motiv, navele aflate în rada exterioară trebuie să stea cu motoarele pornite, evitând astfel intrarea în derivă. De asemenea, navele aflate la cheu trebuie să-şi întărească legăturile cu ţărmul, iar comandanţii acestora sunt obligaţi să aibă la bord câte un om de veghe.