x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Duh Sfant si Rusalii

Duh Sfant si Rusalii

de Daniela Cârlea Şontică    |    11 Iun 2006   •   00:00
Duh Sfant si Rusalii

Astazi, crestinii ortodocsi praznu-iesc Pogorarea Sfantului Duh sau Cincizecimea. Iar in popor, sarba-toarea se numeste Rusalii.

Astazi, crestinii ortodocsi praznuiesc Pogorarea Sfantului Duh sau Cincizecimea. Iar in popor, sarbatoarea se numeste Rusalii.

In fiecare an, la cincizeci de zile de la Inviere, biserica sarbatoreste de fapt ziua ei, a formarii sale prin coborarea asupra apostolilor si ucenicilor a Duhului Sfant, care le-a dat curaj pentru a vesti tuturor despre rastignirea, invierea si invatatura lui Hristos.

DARURI. Daca Dumnezeu a amestecat limbile neamurilor cand acestia s-au razvratit si au inceput sa construiasca Turnul Babel (Fac. 11, 1-10), acum Duhul Sfant dezleaga limbile, ca sa se inteleaga din nou. Sfantul Ioan Gura de Aur ne sfatuieste sa "impodobim sufletele noastre", pentru a dobandi si noi darurile Sfantului Duh.

IELELE. In aceeasi zi cu sarbatoarea Cincizecimii, in popor se celebreaza Rusaliile, zi dedicata indeosebi spiritelor mortilor. Rusaliile se tin trei zile in Moldova si Transilvania, sapte zile in Muntenia si Oltenia si opt zile in Banat. In mitologia populara romaneasca, Rusaliile sunt considerate femei fabuloase: Ielele, fiicele lui Rusalim Imparat. Nu se cunoaste originea mitului, "iele" nefiind un nume, ci pronumele personal feminin "ele", rostit popular. Traditia spune ca cei care nu respecta sarbatoarea sunt pedepsiti de iele cu boli, leacul fiind pelinul uscat pus sub perna. Azi se duc la biserica

CRENGI DE TEI SI FRUNZE DE NUC. In sudul tarii si in Moldova, din timpuri precrestine s-a pastrat dansul calusarilor in ziua de Rusalii. Ei danseaza in jurul fructului de alun, numit popular si "calus". Cei care joaca sunt initiati dupa un ritual secret, pentru a fi demni de a fi calusari. Despre dansul calusarilor de Rusalii se spune ca vindeca vitele si protejeaza recoltele de forte malefice.

×
Subiecte în articol: observator