x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Efectele H5N1 - Aviara retroactiva

Efectele H5N1 - Aviara retroactiva

29 Iun 2006   •   00:00
Efectele H5N1 - Aviara retroactiva

Compania Nationala de Autostrazi si Drumuri sta pe un butoi de pulbere, iar conducerea tine mortis sa aprinda fitilul cat de curand. CNADNR nu are semnate contracte cu firmele care au facut dezinfectiile pentru cel de-al doilea val de gripa aviara, dar intentioneaza sa intocmeasca documentele si sa faca platile... retroactiv.

Jurnalul National v-a dezvaluit pe parcursul mai multor articole aspecte extrem de controversate privind contractarea de structuri din ograda Ministerului Transporturilor (Compania Nationala de Autostrazi si Drumuri Nationale din Romania si CFR SA) in octombrie 2005 a unor servicii de dezinfectie pentru combaterea gripei aviare. Ordinul nul al ministrului Gheorghe Dobre care a stat la baza operatiunii si care atragea ilegalitatea acesteia, suveica de subcontractari care au piperat corespunzator tarifele, legaturile de afaceri ale unuia dintre directorii Agentiei de Sanatate Publica (structura ministerului care avea obligatia de a supraveghea operatiunea din punct de vedere al implicatiilor veterinare) cu patronul firmei SC Lumi SRL care executa lucrarea sunt doar cateva. Totul a culminat cu un control de teren care a constatat nerespectarea concentratiilor substantelor utilizate.

FARA CONTRACTE. Toate aspectele cu iz penal pe care vi le-am insirat mai sus sunt insa floare la ureche fata de bomba care sta sa explodeze cat de curand la Compania Nationala de Autostrazi si Drumuri Nationale (CNADNR). Din cauza ca legea interzice contractarea inainte de a avea la dispozitie sursele bugetare necesare pentru plati, CNANDR nu a semnat pana acum contracte cu firmele care fac dezinfectiile pentru combaterea gripei aviare. Cu alte cuvinte, societatile lucreaza de la 13 mai, data la care s-a declansat cel de-al doilea val de gripa aviara, si pana in prezent din pur patriotism. Situatia este cu atat mai bizara, cu cat, potrivit surselor noastre, Consiliul de Administratie al CNANDR a interzis, intr-o sedinta desfasurata la 24 aprilie, contractarea de servicii de decontaminare. Hotararea venea ca urmare a ilegalitatilor constatate de Corpul de Control la contractarile din toamna.

BUTOIUL DE PULBERE. Liviu Damboiu, directorul general al CNADNR, a negat intr-o conversatie telefonica cu reporterii Jurnalului National existenta unui astfel de act. Directorul CNADNR ne-a impartasit si cum vede el rezolvarea situatiei. O strategie care, daca va fi pusa in practica, va arunca probabil Compania Nationala de Autostrazi in aer si va furniza materie prima procurorilor de la DNA. Mai exact, conducerea CNADNR intentioneaza nici mai mult, nici mai putin decat intocmirea contractelor si efectuarea platilor... retroactiv. Este o abordare care va schimba, ce-i drept, din temelii principiile de baza ale contractarii. Liviu Damboiu insa nu vede nici o problema in realizarea acestui plan, pentru ca, spune el, exista procese-verbale si "se poate si la doi ani, daca sunt datorii de platit".

PATRIOTISM DE MILIOANE. Directorul CNADNR sustine ca trebuie sa plateasca, pentru ca sunt "oameni de buna credinta" si "este imaginea in joc". Carcotasii ar putea sustine ca aceasta imagine a costat totusi cam scump bugetul, anul trecut. Astfel, pentru trei luni de dezinfectie, structurile Ministerului Transporturilor au platit peste patru milioane de euro firmei SC Lumi SRL. Potrivit Companiei Nationale de Autostrazi, in cel de-al doilea val de gripa aviara au fost trei firme implicate: Lumi SRL, Nutraswiss si Coral Impex. Institutia nu a precizat cate puncte a gestionat fiecare firma, dar, din informatiile noastre, felia cea mai mare a ajuns si de aceasta data la SC Lumi SRL. Comparativ cu anul trecut, numarul de autovehicule care au trecut prin cele 32 de puncte de dezinfectie s-a dublat (peste 3 milioane de mijloace de transport rutier, comparativ cu 1,2 milioane anul trecut). CNADNR sustine ca nu au fost inca negociate tarifele de decontaminare, dar patronul SC Lumi SRL ne-a precizat ca el a prezentat preturi ceva mai mici decat in toamna lui 2005. Chiar si in aceste conditii, compania va ajunge sa plateasca cateva milioane bune de euro. Valorile mari puse in joc l-au pus pe ganduri si pe premierul Calin Popescu Tariceanu, care a trimis Autoritatea de Control a Guvernului sa verifice situatia.

Liviu Damboiu: "Si la doi ani se poate"


Directorul general al CNADNR, Liviu Damboiu, ne-a prezentat revolutionara tactica de rezolvare a situatiei generata de dezinfectia aviara.

Jurnalul National: CNADNR ne-a transmis ca nu s-au semnat pana in prezent contracte cu firmele care fac dezinfectia pe drumurile nationale...
Liviu Damboiu: Dupa legile romanesti, eu nu pot sa semnez un contract pana nu am alocatia. Fiind situatie de urgenta, oamenii astia de buna-credinta au venit si au lucrat. Au venit ca sunt romani, ca daca erau straini lucrau numa’ cu banii jos. Dar eu nu pot sa semnez, ca vine Curtea de Conturi pe urma si, daca am un contract incheiat inainte de a fi primit banii, e bai, dau cu subsemnatul.

Dar ce se intampla cu aceasta perioada, in care nu exista contracte? Pe ce baza lucreaza ei, cum se achita banii?
Din urma, ca noi am cuantificat toate masinile, s-au pontat masinile, au fost oameni acolo la numaratoare, s-au facut procese-verbale...

Pai, este legal sa platiti retroactiv?
Cum sa nu fie... hoho, si la doi ani se poate daca sunt datorii de platit.

In conditiile in care exista un contract semnat in prealabil. Dar asa...
Contractul il facem, ca suntem oameni de buna-credinta, nu suntem hoti la drumul mare. Si eu trebuie sa fiu de buna-credinta, si ministerul trebuie sa fie de buna-credinta, si Guvernul trebuie sa fie de buna-credinta. Asta a fost o sarcina guvernamentala de criza. Si este imaginea noastra.

Am inteles ca la 24 aprilie a fost o sedinta a CA in care s-a interzis contractarea de servicii de decontaminare pentru gripa aviara, pe viitor.
Dar cine v-o spus treaba asta?

Surse din interior.
E, surse din interior... pai, alea nu stie (sic) cum s-o pus problema. A fost o tactica de-a mea ca director. Tre’ sa aiba fiecare director tactica lui. Da’ nu v-o spun. A fost o idee la alti domni care au spus ca sa se faca licitatie. Dar nu se poate face asa ceva, pentru ca nu este o activitate continua si care are un inceput si un sfarsit.

Pana la urma, Consiliul de Administratie ce hotarare a luat?
Da’ n-a luat nici o hotarare, ca n-avea ce hotarare sa ia. Nu stii cin’ ti-o dat informatiile astea, domnisoara, dar nu te mai chinui cu ele, ca n-are sens ce bazaconii i-au trecut la ala prin cap. Mai fetelor, de ce nu incercam prin presa sa educam oamenii, de ce-i ducem in eroare? Pe mine asta ma supara. Ati observat ca au scazut vanzarile la presa din anii trecuti?

Jurnalul National merge foarte bine.
Bine, daca merge bine, dati-i bataie.
×
Subiecte în articol: observator CNADNR gripa aviara