x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Emmanuel Macron în România. Întâlnire cu Klaus Iohannis la baza militară de la Mihail Kogălniceanu

Emmanuel Macron în România. Întâlnire cu Klaus Iohannis la baza militară de la Mihail Kogălniceanu

15 Iun 2022   •   14:48
Emmanuel Macron în România. Întâlnire cu Klaus Iohannis la baza militară de la Mihail Kogălniceanu
Sursa foto: Hepta

Președintele francez Emmanuel Macron s-a întâlnit, astăzi, cu omologul său român, Klaus Iohannis la baza militară NATO de la Mihail Kogălniceanu.

Acesta a postat un mesaj pe Facebook după ce și-a încheiat vizita în România: „În vremurile în care trăim, era important pentru mine să vin să subliniez prietenia și sprijinul meu pentru România”.

„În vremurile în care trăim, era important pentru mine să vin să subliniez prietenia și sprijinul meu pentru România. Vom continua să susținem împreună Ucraina, să ajutăm Moldova, să acționăm pentru a ne asigura independența energetică și să construim o apărare comună”, a scris Emmanuel Macron pe Facebook.

Șeful statului francez a mai subliniat prietenia de două sute de ani dintre cele două țări.

"România nu este pentru Franţa o ţară ca oricare alta. Alianţa dintre ţările noastre se bazează pe o prietenie de două secole. Am evocat acest lucru împreună şi de mai multe ori. În faţa unor crize grave care ameninţau securitatea sa, România a putut să conteze pe fraternitatea Franţei. Sunt mândru că astăzi continuăm această tradiţie istorică. Pentru a merge încă şi mai departe, dorim să mai avansăm în continuare pe plan bilateral, lucrăm la cererea autorităţilor române la un plan ambiţios de susţinere a Forţelor Navale Române. Miniştrii de resort au putut să discute şi să stabilească un document-cadru şi pe plan politic şi militar dorim să consolidăm acest document-cadru şi această cooperare", a spus șeful statului francez.

 

Emmanuel Macron reafirmă solidaritatea cu România, în contextul riscurilor generate de Rusia

Preşedintele Franţei, Emmanuel Macron, a reafirmat, cu ocazia întâlnirii cu preşedintele Klaus Iohannis, solidaritatea cu România şi cu aliaţii din cadrul NATO, în contextul riscurilor de securitate generate de Rusia, şi a mulţumit pentru ocazia de a asuma rolul de naţiune-cadru.

"Sunt fericit să mă aflu astăzi în Baza Mihail Kogălniceanu, la invitaţia preşedintelui Klaus Iohannis. Această deplasare intervine într-un context grav pe care îl cunoaştem, ştim cu toţii războiul de agresiune al Rusiei împotriva Ucrainei, care se desfăşoară foarte aproape de această zonă. Misiunea militarilor francezi în România evidenţiază deplina solidaritate a Franţei cu aliaţii săi europeni în contextul ameninţărilor la adresa securităţii noastre comune", a declarat Emmanuel Macron, miercuri, într-o conferinţă de presă organizată alături de Klaus Iohannis.

"Mulţumesc României pentru că a acceptat ca Franţa să asume responsabilitatea de naţiune-cadru pentru o misiune în cadrul NATO pe teritoriul său. Este un semn de încredere ce reflectă un parteneriat strategic solid. Doresc, de asemenea, să le mulţumesc forţelor noastre armate. Doresc să vă transmit, domnule preşedinte, că suntem mândri să ne aflăm aici, suntem fericiţi, suntem mulţumiţi de această misiune care s-a derulat aproape perfect în această primă etapă. Dorim să o continuăm alături de dumneavoastă şi alături de armatele aliate prezente aici, salut toate contingentele naţiunilor pe care le-am întâlnit mai devreme şi care permit securizarea teritoriului României şi flancul estic al Europei şi al NATO", a continuat Emmanuel Macron.

Summitul NATO va confirma suplimentarea capabilităţilor pe flancul estic, inclusiv în România

Summitul Alianţei Nord-Atlantice de la Madrid va confirma suplimentarea capabilităţilor militare pe flancul estic, a afirmat Emmanuel Macron, precizând că va fi consolidat şi dispozitivul militar aliat din România.

"Dorim să avansăm în continuare pe plan bilateral, lucrăm, la cererea autorităţilor române, la un plan ambiţios de susţinere a Forţelor Navale române. Miniştrii de resort au putut să discute şi să stabilească un document-cadru. Vrem să consolidăm acest document-cadru pe plan politic şi militar", a declarat președintele francez, miercuri, la Baza Mihail Kogălniceanu, în conferinţa de presă comuncă cu preşedintele Klaus Iohannis.

"În cadrul NATO, căci în acest cadru armata franceză se află pe teritoriul român, împreună cu ceilalţi aliaţi şi cu sprijinul armatei române, dispozitivul actual va lua amploare, îşi va spori capacităţile. Reuniunea la nivel înalt care va avea loc la Madrid va confirma această ambiţie şi este o dovadă suplimentară a unităţii noastre, pentru a îndepărta orice ameninţare militară pe flancul estic al Uniunii Europene şi NATO", a subliniat preşedintele Franţei.

Cei doi președinți au avut convorbiri tete-a-tete şi oficiale și au avut o întâlnire cu militarii dislocaţi în baza de la Kogălniceanu.

Din delegaţia României prezentă la baza militară fac parte premierul Nicolae Ciucă şi ministrul Afacerilor Externe, Bogdan Aurescu.

Emmanuel Macron va pleca apoi la Chişinău, unde va fi primit de preşedintele Republicii Moldova, Maia Sandu. 

Scopul vizitei în România a președintelui Franței

Vizita preşedintelui francez are loc pe fondul unui dialog politic bilateral intens şi în cadrul oferit de Parteneriatul Strategic dintre cele două ţări, precum şi de cooperarea în plan european şi internaţional, precum şi decizia recentă a Franţei de a fi naţiune-cadru pentru Grupul de luptă aliat din ţara noastră şi de a participa cu trupe la acesta.
Cei doi preşedinţi au discutat despre modalităţile de a consolida Parteneriatul Strategic româno-francez, reînnoit în 2018 prin semnarea, la Paris, de către Klaus Iohannis şi Emmanuel Macron, a Declaraţiei politice aferente, ale cărei direcţii de dezvoltare au fost detaliate în cadrul Foii de Parcurs semnate în 2020.

Aderarea României la spaţiul Schengen şi implicarea sa activă în protejarea frontierei externe a UE a fost abordată în cadrul discuţiilor.

O atenţie deosebită este acordată coordonării poziţiilor celor două state în pregătirea reuniunilor Consiliului European de la Bruxellesşi a Summitului NATO de la Madrid, care vor avea loc în a doua parte a lunii iunie.

Totodată, cei doi șefi de stat au discutat despre situația de securitate din regiune şi efectele multiple ale războiului din Ucraina, precum și susţinerea acordată Ucrainei şi refugiaţilor ucraineni, dar şi propunerile legate de reconstrucţie a ţării.

Un alt subiect este sprijinirea Republicii Moldova prin continuarea eforturilor de asistenţă prin Platforma de Sprijin pentru Republica Moldova, creată la iniţiativa României, Franţei şi Germaniei în luna aprilie.
Alte discuții privesc cererile de acordare a statutului de candidat la aderarea la UE ale Ucrainei, Republicii Moldova şi Georgiei, şi sprijinul concret pentru integrarea europeană a acestora.

 

×
Subiecte în articol: emmanuel macron