x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Fals în acte publice

Fals în acte publice

de Monica Andrei Capatos    |    18 Iun 2009   •   00:00
Fals în acte publice

Hectare întregi din Parcul Tineretului, ajunse în proprietatea băieţilor deştepţi, sunt deja şantiere sau în curs de devenire. Lângă deja celebra Marioara Micşunescu, o altă Constanda a Capitalei, care deţine 20.000 de metri pătraţi din spaţiul verde, se dezvoltă imobiliar şi alţi investitori.



Şi asta n-ar fi nimic, dacă şmecherii cu relaţii n-ar merge până la a falsifica documente oficiale. Unul dintre exemple ar fi modificarea a certificatului de urbanism. Acesta permitea în parc construirea unui imobil cu subsol, parter şi un etaj. La prima mână. La a doua, unicul etaj s-a transformat din pix în 14.

ORICE E POSIBIL ÎN ROMÂNIA
Nu ne mai miră nimic, asta-i clar, însă de multe ori sperăm ca lucrurile să intre în normal. Realitatea din teren bate orice scenariu pus pe hârtie de vreun regizor în vogă. Parcul Tineretului a fost subiectul multor anchete publicate de Jurnalul Naţional de-a lungul anilor.

Cel mai cunoscut a fost cazul Marioarei Micşunescu, cea care a obţinut, pe modelul Constanda, 20.000 de metri pătraţi în Parcul Tineretului printr-o decizie definitivă şi irevocabilă. Ambiţiile negustoresei sunt mari, vrea să construiască vile de lux, dacă nu, să fie despăgubită, dar la preţul pe care-l vrea ea, 2.500 de euro pe metru pătrat, fără a ţine cont însă de criză şi de căderea pieţeii imobiliare.

Pe lângă terenul doamnei Micşunescu au apărut însă şi alţi dezvoltatori, pe principiul unde-s mulţi puterea creşte. După ce au cumpărat parcele de pământ din parc de la oameni care au obţinut terenurile în baza Legilor 10/2001 şi 18/1991, afaceriştii au trecut la fapte. Ziarul nostru a intrat în posesia unor documente care demonstrează că acte oficiale din administraţia locală au fost falsificate.

ŞMECHERII
Astfel, pentru 2.100 de metri pătraţi de la marginea Parcului Tineretului, aflat în proprietatea SC COMPANY SRL, s-au obţinut de la Primăria Sectorului 4, pe vremea când aceasta era condusă de Adrian Inimăroriu, un Certificat de Urbanism şi un PUD pentru o construcţie de trei niveluri, subsol, parter şi un etaj.

Acest lucru era permis pentru că zona, deşi încadrată în V1, adică spaţiu verde, a trecut, tot cu acordul edililor, în M2, adică zonă construibilă. Toate bune şi frumoase, numai că pe Certificatul de Urbanism cu pricina, în loc de un etaj a fost trecut ulterior, cu pixul, 14.

4978-94646-scancopycopy.jpg
Click pe imagine pentru a mări
Conform legilor în vigoare, acest lucru nu este posibil fără semnătura primarului general, şi aceasta fiind valabilă doar pentru modificarea unor erori minore, ce priveşte materialele de construcţii, nicidecum nu poate fi vorba despre adăugarea a 13 etaje. Interesant este că lucrările au început deja în parc.

Cazul a ajuns şi pe masa primarului general, Sorin Oprescu, care vrea să ceară Guvernului o ordonanţă de urgenţă prin care să declare întreaga zonă ciopârţită de utilitate publică. Parcul Tineretului mai are o problemă, o parte din el nu a fost intabulată, putând fi transformată foarte uşor în zonă bună de construit, aşa cum a fost cazul semnalat mai sus. Jurnalul Naţional va publica în zilele următoare şi alte exemple de acest gen.

DECLARAT DE UTILITATE PUBLICĂ
Reprezentanţii PC au depus la Camera Deputaţilor un proiect de lege, iniţiat de senatorul Dan Voiculescu şi semnat de parlamentari de la toate partidele, care prevede că Parcul Tineretului să fie declarat de utilitate publică. "Dorim ca de acest parc să se bucure toată lumea, să fie un loc de relaxare. Vrem să-l salvăm de la pericolul de a fi sfâşiat de rechinii imobiliari", a precizat purtătorul de cuvânt al PC, Bogdan Ciucă.

El a mai spus că PC va publica lista cu parlamentarii care vor vota împotriva acestui proiect, deoarece "numai dacă ai un interes acolo poţi să te pui împotriva apărării unui parc".

×
Subiecte în articol: observator