x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Fisc mai fierbinte - Evazionistii sunt "pusi bine" de noua lege

Fisc mai fierbinte - Evazionistii sunt "pusi bine" de noua lege

de Tudor Stefan    |    30 Aug 2005   •   00:00
Fisc mai fierbinte - Evazionistii sunt "pusi bine" de noua lege

De ieri a intrat in vigoare Legea privind combaterea evaziunii fiscale. Conform acestei legi, evaziunea fiscala este asociata cu crima si poate fi pedepsita cu inchisoare de pana la 20 de ani. Actuala forma a actului normativ include in randul infractiunilor un numar de 15 fapte de evaziune fiscala.Unele pedepse cu inchisoarea pot fi inlocuite insa cu amenda penala.

Comisarul general al Garzii Financiare, Adrian Cucu, a punctat ieri pentru BBC principalele noutati si de ce ar fi mai buna aceasta lege decat cea existenta deja.

MASURI. "Legea noua vine si defineste mai bine infractiunile, elimina posibilele contradictii care puteau fi generate in legea veche de faptul ca existau si o serie de contraventii si o serie de infractiuni, intre care diferentele erau uneori foarte mici, de nuanta, as putea spune. In momentul de fata, infractiunile sunt foarte bine definite. La nivelul Garzii Financiare am emis o circulara prin care am solicitat acum cateva zile tuturor cadrelor de conducere sa ia masuri pentru ca la nivelul fiecarui lucrator sa se cunoasca despre noua lege, sa se cunoasca despre particularitatile noii legi, sa se identifice posibilitati de a fi aplicata, deci de a se face constatari cat mai concludente. Desigur, nu inseamna ca nici legea si nici institutia nu vor sa inventeze si sa gaseasca evaziune fiscala acolo unde nu exista."

INDULGENTA. Intrebat "De ce s-a optat ca aceia care fac evaziune fiscala de pana in 100 de mii de euro sa nu faca puscarie daca returneaza banii la buget?", Cucu a declarat ca important este ca prejudiciile sa fie recuperate: "Eu nu cred ca este vorba de slabiciune a legii. Ba, din contra, legea trebuie privita precum o posibilitate data ca economia sa functioneze si sa nu fie sanctionati cei care savarsesc la un moment dat fapte minore. Pana intr-o suta de mii de euro inseamna si o mie de euro. Deci lucrurile trebuie judecate si oricum incadrarea in ultima instanta se face de catre procuror si se admite de catre judecator". In finalul emisiunii, Cucu a mai precizat ca activitatea de control nu este privita ca o vanatoare, ci ca pe o activitate menita sa descopere fraudele.

×
Subiecte în articol: observator