15 romani si-au pierdut viata in ultimele zile din cauza valului de frig care s-a abatut asupra Romaniei. Temperaturile ar putea ajunge chiar pana la - 31 de grade.
Dupa datele centralizate pana la inchiderea acestei editii, 15 romani au murit de frig din pricina gerului siberian care a pus stapanire pe tara noastra in ultimele zile. Valul de frig a lovit mai ales estul si sud-estul Romaniei, in Moldova inregistrandu-se in noaptea de duminica spre luni temperaturi de pana la - 27 de grade Celsius (Darabani, in judetul Botosani). Gerul naprasnic va mai dura cel putin doua zile. Meteorologii avertizeaza ca din cauza vantului, in Dobrogea si Baragan, temperaturile ar putea scadea si pana la - 31 de grade. Vrancea, Bacau, Galati, Iasi, Buzau si Arad sunt cateva dintre judetele unde s-au semnalat decese din pricina frigului. CENTRALA PRIMARIEI. Nici Bucurestiul nu s-a lasat mai prejos, mercurul termometrelor din Capitala coborand duminica noapte pana la - 17 grade Celsius. Astfel, centrala termica a Primariei Capitalei a crapat de frig. Vechimea tevilor si-a spus cuvantul. In ceea ce priveste activitatea primarilor de sector, pe timp de crivat, doar doi au fost pe faza. Primarul Sectorului 2, Neculai Ontanu, a cerut ieri de urgenta amplasarea unor ambulante si corturi in sase puncte cu trafic pietonal intens, in care sa se serveasca gratuit populatiei ceaiuri calde. Si primarul Sectorului 1, Andrei Chiliman, a instalat un cort special izotermic in curtea Dispensarului Caraiman, situat intre Piata Domenii si Calea Grivitei, pentru adapostirea persoanelor fara adapost. (M.C. Andrei, M. Colgiu)
LEGISLATIE
|
Potrivit Ordonantei 99/2000 privind masuri de protectie a muncii in zile cu temperaturi extreme legislatiei, cei care isi desfasoara activitatea in aer liber sau in incaperi cu temperaturi scazute beneficiaza fie de un litru de ceai fierbinte, fie de reducerea programului de lucru. Patronii trebuie sa le mai asigure angajatilor echipamentele necesare de protectie sau sa le acorde pauze pentru refacerea capacitatii de termoreglare. Daca patronii nu isi permit astfel de dotari, ei sunt obligati, prin lege, fie sa reduca programul de lucru, fie sa intrerupa definitiv activitatea in perioada cu temperaturi extreme.
|
MASURI
|
In aceste zile cu ger naprasnic, dr. Ovidiu Cismaru, directorul Serviciului de Ambulanta Bucuresti, recomanda varstnicilor sa evite pe cat posibil sa iasa din casa, iar parintilor, sa ii fereasca de ger pe cei mici. In pericol, in aceste zile, sunt si persoanele cardiace, in mod special hipertensivii, suferinzii de artrita sau boli respiratorii. Pentru a face fata gerului sunt indicate: lichide calde (ceai, lapte), alimentatie mai bogata in calorii si haine calduroase. Trebuie stiut ca sunt contraindicate bauturile alcoolice, deoarece favorizeaza pierderea de caldura din organism prin vasodilatatie. (O.A.)
|
Citește pe Antena3.ro
SCOLI INCHISE
|
Mai multe scoli si gradinite din tara au fost inchise din cauza frigului sau a drumurilor impracticabile pana la unitatea de invatamant. Astfel, in cateva localitati din judetele Harghita, Vrancea, Neamt scoala nu a inceput din cauza frigului, in timp ce in judetul Bacau, la Faraoani nu se putea ajunge din cauza zapezii. In judetele Galati si Vaslui in scolile incalzite cu lemne s-a luat masura de micsorare a orelor si a pauzelor. Gradinita nr. 26 din Bucuresti a avut si ea program scurt ieri din cauza lipsei caldurii si a apei calde. (Eugenia Mihalcea)
|