x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Ghidul "Green my light" a fost lansat

Ghidul "Green my light" a fost lansat

07 Iul 2009   •   00:00

Asociaţia Agent Green a lansat luni, la nivel naţional, ediţia întâi a Ghidului "Green my light" pentru consumatori privind politicile celor mai mari 23 de lanţuri de magazine faţă de reciclarea becurilor economice uzate şi eliminarea de la comercializare a becurilor incandescente mai puternice de 65W.



Ghidul reprezintă rezultatul investigaţiilor Agent Green din perioada aprilie-iunie 2009 asupra celor mai mari 23 de lanţuri de magazine privind politicile de reciclare a becurilor uzate şi de eliminare de la comercialziare a becurilor incandescente mai puternice de 65 W începând cu 1 ianuarie 2010. Investigaţiile au constat în chestionare adresate magazinelor, cât şi în vizite ale voluntarilor în fiecare din cele 23 de hipermarketuri.

Zece bune, 13 rele

Zece din cele 23 de magazine garantează şi dovedesc că reciclează becurile - este vorba de Billa, Bricostore, Baumax, Cora, Hornbach, Metro, Penny, Real, Domo şi Praktiker. De partea cealaltă, Auchan, Carrefour, G'Market, Ikea, Kaufland, Mega Image, Mr Bricolage, Plus, Selgros, Spar, Dedeman, KIKA şi Ataş nu au putut face dovada că reciclează becurile incandescente. Unele dintre aceste magazine vând chiar şi becuri ilegale (care nu afişau pe ambalaj pubela barată şi nici identitatea producătorului).

Pretenţiile ecologiştilor
În consecinţă, Agent Green cere distribuitorilor de becuri din România să garanteze imediat în public că reciclează becurile economice şi tuburile fluorescente uzate şi solicită Gărzii Naţionale de Mediu să demareze controale în toată ţara pentru verificarea magazinelor care nu pot garanta că reciclează becurile uzate.

Pericole
Becurile economice şi tuburile fluorescente sunt surse de lumină eficiente energetic, rezistă până la zece ani, contribuie semnificativ la reducerea emisiilor de dioxid de carbon şi la salvarea climei. Totuşi, ele conţin mercur şi pot polua mediul atunci când se sparg. Poluarea organismului uman cu mercur se numeşte hidrargirie şi contactul direct cu acesta poate cauza efecte negative neurologice şi renale. De aceea, aceste surse de lumină trebuie reciclate, şi nu aruncate la gunoi. Reciclarea lor este făcută de producători conform Directivei Europene 2002/96/CE şi cu Hotărârea de Guvern 448/2005.

×
Subiecte în articol: verde!