x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Ilegal / Pentru edituri - bani, pentru elevi - teapa!

Ilegal / Pentru edituri - bani, pentru elevi - teapa!

06 Feb 2007   •   00:00
Ilegal / Pentru edituri  -  bani, pentru elevi  -  teapa!

Cartile cu variante de subiecte pentru examenul de Bacalaureat din 2007 au ajuns o adevarata mina de aur atat pentru edituri, cat si pentru autorii lor. Revoltator este faptul ca, desi subiectele nu sunt definitive, cartile se vand prin licee cu peste 20 de lei.

Sub privirile impasibile ale ministrului Mihail Hardau, profesorii desemnati sa intocmeasca subiectele pentru examenele nationale la Limba si literatura romana s-au gandit ca ar fi rost si de o afacere. Ei au scos pe piata carti cu subiectele respective si rezolvarile complete ale acestora si le-au bagat pe gat elevilor. In numarul de ieri al Jurnalului National am publicat un scurt fragment dintr-o scrisoare trimisa de un elev pe adresa redactiei noastre. El cumparase cartea cu "Cele 100 variante de subiecte pentru proba scrisa de limba romana a examenului national de bacalaureat", publicata de Editura Art si redactata de Serviciul National de Evaluare si Examinare din cadrul Ministerului Educatiei, si aflase cu stupoare ca subiectele sunt provizorii. Despre banii aruncati pe fereastra din buzunarele elevilor cui ii pasa?

MINISTRU NEPUTINCIOS? Contactata telefonic in legatura cu aceasta problema, Oana Badea, consilierul de presa al Ministerului Educatiei, ne-a declarat ca "domnului ministru nu i se pare moral tot ce se intampla, dar ca exista o piata libera a editurilor in care el nu poate interveni sub nici o forma. Este o problema de marketing ce nu tine de competenta Ministerului Invatamantului. Pentru a lamuri situatia odata pentru intotdeauna, dupa data de 19 februarie vom publica si vom distribui gratuit elevilor subiectele finale pentru Bacalaureat 2007".

Foarte bine, domnule ministru, dar ce ne facem pana atunci? Ce se intampla cu agentii care, mai rau ca la piata, vand aceste carti prin licee, fara sa fi auzit insa de cuvantul "factura" si "chitanta"? Oricum, situatia nu pare sa deranjeze pe nimeni! Ioana Barbu, presedintele Consiliului Municipal al Elevilor, considera ca "autorii acestor carti profita de pe urma unei situatii neclare create chiar de minister. Trebuia sa apara un astfel de manual doar in clipa in care variantele de subiecte propuse erau si cele definitive. In momentul de fata li se cer bani elevilor pentru ceva care maine nu mai are nici o valabilitate. Mai mult decat atat, prin faptul ca sunt publicate si rezolvarile se incurajeaza gandirea mecanica, si nicidecum cea intelectuala".

CINE SE SCUZA SE ACUZA. Adrian Costache, unul dintre autori, ne-a marturisit ca "aceste carti sunt doar niste semnale scoase de editura si distribuite gratuit prin licee. Nu am aflat nimic de vreo vanzare a lor. Tot ce va pot spune eu este faptul ca editura a scos cateva sute de exemplare pe care le-a trimis prin licee pentru a putea fi testata reactia elevilor. Dupa care urma sa fie revizuita si sa apara in varianta finala abia dupa 19 februarie. De bani nu stiu absolut nimic...". Dupa discutia purtata cu domnul Costache, depasit putin de toata situatia, ne-a contactat telefonic insusi directorul Editurii Art, Dan Iacob. A vrut "sa limpezeasca" apele, insa mai mult le-a complicat. "Aceste carti au fost scoase si distribuite promotional prin licee. Intr-adevar, un tiraj mic a fost dat, contra cost, clientilor nostri fideli, adica profesorilor pe care noi ii cunosteam. Insa le-am specificat ca ele contin variante de subiecte provizorii si ca cele finale vor aparea dupa data de 19 februarie. Daca vor, atunci le pot schimba."

Concluzia finala? Nimeni nu este responsabil de absolut nimic. Pana se vor dezlega "necunoscutele" acestei ecuatii, elevii sunt cei care iau teapa.
×
Subiecte în articol: observator