x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Iliescu: Sper ca Parlamentul să apere învăţământul românesc

Iliescu: Sper ca Parlamentul să apere învăţământul românesc

09 Noi 2010   •   00:00

Preşedintele de onoare al PSD şi-a exprimat speranţa ca Parlamentul să-şi impună opinia în privinţa noii legi a Educaţiei, liderul social-democrat calificând drept dăunătoare poziţia Guvernului Boc de a-şi asuma răspunderea asupra acestui proiect de lege, prin eludarea dezbaterilor în legislativ.



"Încăpăţânarea cu care Guvernul şi-a asumat răspunderea, încercând să eludeze dezbaterea parlamentară, care în Senat era benefică, îndreptând foarte multe erori din proiectul guvernamental, este dăunătoare. Sper ca Parlamentul să-şi impună opinia şi să apere învăţământul românesc de acţiunile abuzive ale unor neaveniţi, care ignoră opiniile exprimate vehement de oamenii de calitate din mediul şcolar şi universitar", a scris Ion Iliescu pe blogul personal.

În opinia sa, proiectul promovat de Guvern are "hibe majore", iar "tendinţele de separatism şi atitudinea refractară faţă de învăţarea limbii române sunt, în ultimă instanţă, dăunătoare pentru copiii şi tinerii de etnie maghiară, pentru integrarea lor în societatea românească".

"Nu există această problemă pentru alte etnii", a completat Iliescu, care consideră că pentru învăţământul preuniversitar este periculoasă dorinţa de a schimba structura tradiţională, compusă din trei trepte a câte patru clase - învăţământ primar, gimnazial şi liceal.

Preşedintele de onoare al PSD se referă, pe blogul său, şi la moartea lui Adrian Păunescu şi la opiniile exprimate în acest context despre poet, afimând că "cel mai dezgustător exemplu l-a oferit Televiziunea Naţională, care nu numai că nu s-a învrednicit să relateze ceva despre ceremoniile de la Casa Scriitorilor, Ateneul Român, Biserica Boteanu sau Cimitirul Bellu, dar şi-a permis, exact în timpul acestor ceremonii, duminică la prânz, să găzduiască un dialog cu Andrei Cornea - un infatuat, exemplu de răutate încrâncenată, care s-a limitat să repete aprecierile demne de alte timpuri din raportul redactat de Tismăneanu (un exemplar de specimen retrovertit într-un veritabil neo-stalinism, pentru că asta sunt aşa-zişii anticomunişti post-factum".

Fostul şef al statului a apreciat că "au dreptate cei ce afirmă că unele concesii făcute de Adrian Păunescu erau un fel de tribut pentru libertatea de a exprima adevăruri deranjante pentru oficialii vremii", fiind de părere că din acest motiv a şi fost suspendat, în 1985.

"Din rândul unor participanţi la Cenaclu, s-au regăsit, aşa cum afirmă unii dintre ei, cei ce s-au ridicat împotriva lui Ceauşescu în 1989. Simbolul întruchipat de Adrian Păunescu, care a reuşit să reunească mase atât de mari de oameni la catafalcul său, poate fi (...) stimulul pentru o mişcare culturală veritabilă pusă în slujba oamenilor simpli şi cinstiţi", a adăugat fostul şef al statului, citat de Agerpres.

Ion Iliescu subliniază, totodată, că tendinţa de a denigra tot ce a fost în trecut, atât de frecventă la români, nu numai în zilele noastre, reprezintă un subiect de reflecţie.

"Nu au fost iertaţi nici Eminescu, nici Caragiale, nici Arghezi, nici chiar Iorga. Este într-adevăr un subiect de reflecţie. Să învăţăm din experienţa altor naţiuni, care ştiu să-şi apere propriile valori", a explicat preşedintele de onoare al PSD, îndemnând la respectarea tuturor marilor poeţi, fără a se face clasamente.

"Nu contrapunerea sau comparaţia Eminescu-Adrian Păunescu sau alţii (ceea ce Adrian Păunescu nici nu ar fi acceptat). Eminescu rămâne etalonul suprem - sursa şi temelia tuturor. Să ştim să-i respectăm şi să-i valorificăm pe toţi, fără clasamente inutile", a conchis Ion Iliescu.

×
Subiecte în articol: observator