x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Imobile ale Institutului "Ana Aslan" iau calea RA-APPS

Imobile ale Institutului "Ana Aslan" iau calea RA-APPS

13 Oct 2009   •   00:00

Guvernul a pregătit transferul mai multor imobile ale Institutului de Gerontologie şi Geriatrie "Ana Aslan", inclusiv a terenului forestier de 120.000 metri pătraţi, către Regia Patrimoniului Protocolului de Stat (RA-APPS), invocând "starea fizică precară" a acestor bunuri şi managementul defectuos.



Printre aceste imobile se află pădurea din incinta secţiei Otopeni a Institutului "Ana Aslan" (cu teren în suprafaţă de 120.000 metri pătraţi), locuinţe sociale amplasate pe un teren de 159.502 metri pătraţi şi sediul central al instituţiei cu terenul aferent de 21.575 metri pătraţi.

Imobilele vor fi astfel trecute din domeniul public al statului şi administrarea Ministerului Sănătăţii în domeniul privat al statului şi administrarea RA-APPS, în scopul dezvoltării de programe proprii, conform unei ordonanţe de urgenţă.

"Imobilele îşi păstrează destinaţia actuală şi vor fi folosite pentru furnizarea de servicii medicale de specialitate, păstrându-şi acelaşi profil", se arată în actul normativ, citat de Mediafax. Guvernul motivează transferul imobilelor prin faptul că inspectorii Corpului de Control al premierului au constatat că bunurile se află într-o stare fizică precară, din cauza neîntreţinerii bazei materiale, a gestionării defectuoase a fondurilor alocate pentru reparaţii, a neadoptării măsurilor pentru atragerea de fonduri şi efectuarea de investiţii la nivelul "Ana Aslan", fiind totodată încălcate obligaţiile în domeniul strategiei serviciilor medicale din contractul de management.

În document se face referire şi la faptul că actualul management al instituţiei nu a respectat dispoziţiile legale în cazul lucrărilor de reparaţie şi întreţinere a imobilelor efectuate până în prezent, concretizată, în unele cazuri, în inexistenţa autorizaţiei de construire, iar în alte cazuri în nerespectarea proiectelor avizate de proiectantul iniţial al construcţiei sau a celor întocmite pe baza unei expertize tehnice.

Reprezentanţii Secretariatului General al Guvernului (SGG) au declarat că din partea "mai multor persoane interesate" există clar intenţia de a se păstra Institutul Naţional de Geriatrie şi Gerontologie la Ministerul Sănătăţii, pentru a se continua folosirea mărcii de către societăţi private, fără foloase pentru institut, şi utilizarea celor 41 locuinţe de servici fără plata vreunei chirii, abuzuri redate în raportul Corpului de Control al primului-ministru.

Astfel, rolul fostei director de cabinet a ministrului Bazac, Antigona Niculescu, anterior manger interimar al institutului, este esenţial. Această persoană a fost cea care a acceptat, prin încheierea contractului de tranzacţie, stingerea litigiului şi a permis ca fundaţiile să profite în continuare de privilegiile conferite de utilizarea numelui «Ana Aslan», contrar hotărârii Comitetului Director, care în şedinţa din 5 decembrie 2008 a votat în unanimitate pentru continuarea litigiului", afirmă reprezentanţii SGG.

Ei amintesc că, de la 10 septembrie 2002 şi până la 27 februarie 2008, imobilele s-au aflat în administrarea RA-APPS, fiind în continuare folosite de către institut potrivit destinaţiei lor. Prin Ordonanţa de Urgenţă aprobată de fostul Guvern în 2008, imobilele au fost transmise din administrarea regiei în proprietate publică a statului şi în administrarea Ministerului Sănătăţii , inclusiv cu dreptul de administrare asupra investiţiilor şi dotărilor aferente imobilelor în cauză, realizate din fonduri proprii ale RA-APPS, în valoare de 6,2 milioane lei.

Potrivit sursei citate, într-o adresă a Ministerului Sănătăţii către Secretariatul General al Guvernului, înregistrată la 17 martie 2009, este menţionat faptul că ministerul nu poate să administreze eficient şi să ofere un program de acţiune în vederea reabilitării şi modernizării institutului, "întrucât baza materială se află în administrarea RA-APPS".

"La OSIM au fost înregistrate 5 brevete de invenţie ale Academiei Prof. Dr. Ana Aslan privind unele produse farmaceutice pentru prevenirea şi combaterea fenomenelor de îmbătrânire (Gerovital H3 sub formă de drajeuri şi fiole, cremă terapeutică, loţiunea GH3 şi Aslavital), devenite de notorietate pe plan intern şi internaţional, dar în prezent aflate în proprietatea întreprinderilor producătoare de medicamente (iniţial Sicomed, ulterior Zentiva apoi Sanofi-Aventis). Conducerea institutului (20 directori), după decesul inventatoarei, nu s-a preocupat de protejarea şi revalidarea acestora, conform prevederilor legale în vigoare. Institutul deţine doar un brevet de invenţie, care se referă la un produs medicamentos, antiinflamator, precum şi la o metodă de tratament geriatric Ana Aslan cu acest produs, utilizat în medicina umană, atât în profilaxia, cât şi în tratamentul proceselor de îmbătrânire", arată reprezentanţii SGG.

Ei afirmă totodată că, în prezent, în România funcţionează două fundaţii, respectiv Ana Aslan International Academy cu sediul pe Blvd Mihail Kogalniceanu din Bucureşti şi Ana Aslan International Fundation cu sediul în oraşul Otopeni. Ambele fundaţii sunt reprezentate în calitate de preşedinte de dr. Spiru Luiza (fostă angajată a institutului), care foloseşte numele "Ana Aslan", generând astfel în mod voit confuzie între instituţie şi fundaţiile pe care le-a înfiinţat.

În opinia acestora, utilizarea numelui "Ana Aslan" a creat în mod voit confuzie între institut şi fundaţiile înfiinţate, împiedicând dezvoltarea cooperărilor internaţionale.

SGG face referire şi la contractul de asociere 77/9 februarie 2004 cu Ana Hotels având ca obiect desfăşurarea în comun a activităţilor specifice de prevenire a apariţiei bolilor cronice şi a îmbătrânirii precoce, precum şi tratamentul de recuperare medicală şi balneară, activităţi ce urmau să fie desfăşurate în Centrul de Sănătate din cadrul complexului hotelier Europa, situat în Eforie Nord, sub denumirea de ,"ANA ASLAN Antiaging Institute-Europa SPA Center".

"Institutul nu a încasat nicio sumă de la Ana Hotels, aceasta motivând că asociaţia nu a înregistrat profit. Ulterior, denumirea Centrului de Sănătate ANA ASLAN Antiaging Institute-Europa SPA Center a fost înlocuită cu ANA ASLAN HEALTH SPA, prin actul adiţional nr. 1 la contractul de asociere. Se constată că invenţiile Anei Aslan sunt exploatate de societăţi private atât din România, cât şi din străinătate, acestea folosindu-se de marca «Ana Aslan» şi de metodele de tratament, fără a aduce beneficii financiare institului", afirmă reprezentanţii SGG.

După anul 1990, Institutul "Ana Aslan" a fost trecut de la o instituţie la alta, fiecare încercând "conservarea brandului" instituţiei.

Astfel, Institutul "Ana Aslan" a fost transferat, în 2002, de la Ministrul Sănătăţii la RA-APPS, pentru ca în februarie 2008, după şase ani, Guvernul Tăriceanu să decidă, prin ordonanţă, ca imobilele instituţiei să fie transmise în administrarea Ministerului Sănătăţii.

La acea dată au fost preluate patru clădiri cu suprafeţe construite între 244 şi 14.077 metri pătraţi, precum şi alte şase terenuri din apropierea imobilelor.

S-a stabilit totodată ca, în cazul în care vreuna dintre persoanele care au cerut reconstituirea dreptului de proprietate va câştiga în instanţă, acesteia să nu îi fie afectate în niciun fel interesele şi să se poată dispune lăsarea în deplină proprietate şi liberă posesie a imobilelor câştigate în instanţă.

Ministrul Sănătăţii, Ion Bazac, a anunţat, în luna iulie, că intenţionează să creeze în Institutul "Ana Aslan" un parc medical, în parteneriat cu Ministerul Turismului, pe care să îl includă în circuitul internaţional şi să îi redea astfel "importanţa de altădată".

Tot atunci, ministrul Turismului, Elena Udrea, afirma că strategia de dezvoltare a turismului balnear în România ar putea fi finalizată până la finele anului, urmând să fie implementată la începutul anului 2010, printre proiectele propuse de minister numărându-se dezvoltarea unui parc de sănătate la Ana Aslan. (V.A.)

×
Subiecte în articol: observator