x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator În februarie, salvamontiștii au salvat  peste 1.500 de oameni

În februarie, salvamontiștii au salvat  peste 1.500 de oameni

13 Mar 2022   •   15:20
În februarie, salvamontiștii au salvat  peste 1.500 de oameni

În luna februarie salvamontiștii au fost solicitați să intervină în 1.453 de acțiuni de salvare și de acordare a primului ajutor medical, acțiuni în care au fost salvate 1.511 persoane, anunță Asociația Națională a Salvatorilor Montani din România și Consiliul Serviciilor Publice Salvamont.

Asociația Națională a Salvatorilor Montani din România (ANSMR) și Consiliul Serviciilor Publice Salvamont au centralizat activitatea, pe luna februarie a anului 2022, a celor 74 de formații salvamont aparținând celor 42 de structuri județene sau locale Salvamont din cele 24 de județe cu activitate de salvare montană din România. Zilnic, un număr de 550 – 600 de salvamontiști s-au aflat la datorie în zonele montane cu afluență turistică mare, în punctele medicale și de intervenție din cca 90 de posturi și baze salvamont.

Dintre cele 1.511 persoane salvate, 607 de persoane accidentate au fost predate serviciilor SMURD sau de Ambulanță, 10 persoane au fost predate elicopterelor SMURD-IGAV, iar 4 persoane au decedat pe munte, sarcina salvamontiștilor reducându-se la recuperarea acestora și transportul pentru predarea la serviciile IML.

Din numărul total de intervenții, 1.224 de intervenții au avut loc pe domeniile de practicare a sporturilor de alunecare, 88 de intervenții au avut loc în restul zonei montane – fiind salvate 146 de persoane, 137 de persoane s-au prezentat și au beneficiat de prim ajutor la cabinetele medicale ale bazelor Salvamont, iar 4 intervenții au avut loc în afara zonei montane, în locuri greu accesibile, acțiuni la care salvamontiștii au fost solicitați să intervină cu mijloacele și tehnicile lor specifice pentru soluționarea cazurilor.

Prin Dispeceratul Național Salvamont-Vodafone/Fundația Vodafone au fost primite, direct, 1.126 de apeluri prin care anunțau accidente montane și 94 apeluri care anunțau incendii în zona montană și submontană, restul apelurilor de urgență fiind primite și preluate direct de către salvamontiști prin Serviciul Unic de Urgență 112 sau prin dispeceratele locale ale echipelor salvamont.

De asemenea, în cursul lunii noiembrie s-au primit 1.420 apeluri prin care solicitau informații despre zona montană, dintre acestea, 739 apeluri au fost înregistrate la Dispeceratul National Salvamont-Vodafone/Fundația Vodafone, restul de 681 de apeluri fiind făcute direct structurilor Salvamont locale sau județene.

În cadrul celor 42 de structuri Salvamont din România activează ca personal operativ de intervenție un număr de circa 800 de salvatori montani atestați, peste 300 de salvatori montani angajați, 482 de salvatori montani voluntari, alături de care cca 350 de salvatori aspiranți și debutanți se află în diverse etape de formare profesională.

(sursa: Mediafax)

×
Subiecte în articol: salvamont